Obvestilo

Februarski priznanji Vandi Lavrič in Zdravku Novaku

Slovenski kulturni praznik so v Logatcu sinoči obeležili s počastitvijo 200-letnice šolstva na Logaškem ter 130-letnice prve šolske stavbe in podelitvijo Februarskih priznanj za leto 2014. Slavnostna govornika, župan Berto Menard in ministrica za izobraževanje in šport dr. Stanka Setnikar Cankar, sta se vsak iz svojega zornega kota dotaknila pomena kulture in šolstva v luči sedanjih razmer. Župan je svoj nagovor zaključil: „Hvala vsem, ki ste prišli v Narodni dom, ki je potreben obnove. Tudi to je kultura.“ Ministrica pa je med drugim poudarila, da je treba mladim odpreti možnosti za delo in razvoj. „Mnogi bodo odšli v tujino in prav je tako, a želeli bi, da bi se vrnili in imeli doma dovolj možnosti za delo in razvoj.“

Fe. nagrade-ministrica

 

Februarsko priznanje za izjemne dosežke na področju kulture je na predlog sokrajanov letos prejela Vanda Lavrič iz Laz, ki na področju kulture deluje že od svojih osnovnošolskih let. S pisanjem pesmi in proze, organizacijo prireditev, urednikovanjem različnih revij in časopisov pa se je začela ukvarjati v srednješolskih in študijskih letih. Vrsto let je posvetila literarnemu društvu Zeleni oblaki, kjer je uredila in pripravila besedila za izdajo šestih zbornikov, ob tem pa pisala pesmi, humoristične zgodbice in jih tudi javno prebirala. Ob tem prepeva v ženskem pevskem zboru v Planini, sodeluje z drugimi društvi v Lazah, ob priložnostih pa tudi s pobrateno občino Repentabor.

Feb. nagrade-Vanda

 

Prejemnik Februarskega priznanja za življenjsko delo na področju kulture je tudi Zdravko Novak, ki že od leta 1980 predano in zavzeto poučuje in vodi zbore v Osnovni šoli Tabor Logatec. Zdravko Novak sodi med ljudi, ki na kulturnem področju občine Logatec in širše puščajo opazne sledi. S svojimi idejami in ustvarjanjem vnaša v logaški kulturni prostor neizbrisljiv pečat in povezuje glasbeno umetnost z literaturo, gledališčem, likovno umetnostjo. Njegova bera projektov z otroškimi, mladinskimi in odraslimi zbori je bogata, saj šteje prek 300 odmevnih koncertnih dogodkov.

V bogatem kulturnem programu, s katerim so zaznamovali okrogli obletnici, in sicer 200-letnico šolstva na Logaškem in 130-letnico prve šolske stavbe, so se z glasbo in igro predstavili učenci vseh treh logaških osnovnih ter glasbene šole, ki so izvedli dinamično, sodobno predstavo, v kateri so uživali tako nastopajoči kot gostje. Ali kot je v svojem nagovoru dejala ravnateljica Osnovne šole Tabor Logatec Miša Stržinar, obletnice pomenijo tudi veliko odgovornost do zanamcev.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Feb. nagrade-zbor2 Feb. nagrade-zbor

 

 

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja