Obvestilo

Februarsko priznanje za življenjsko delo Bibijani Mihevc

V Logatcu so na predvečer slovenskega kulturnega praznika podelili najvišja občinska priznanja na področju kulture. Februarsko priznanje za življenjsko delo je šlo tokrat v roke Bibijani Mihevc za pomembno in dolgoletno delo na področju kulture, humanistike in izobraževanja v občini Logatec, Februarsko priznanje za izjemne dosežke pa so prejeli Anton Jerina, Romana Pivk in Terezija Gostiša.

 

»Kultura je vse tisto, kar ni narava,« je uvodoma dejal logaški župan Berto Menard in dodal, da skozi kulturo lahko izluščimo bistvo življenja. Vnovič je spomnil, da smo Slovenci skozi kulturo dobili lastno državo.

Mihevčeva je bila v svoji aktivni karieri direktorica Knjižnica Logatec, soustanoviteljica Društva prijateljev otrok in mladine Logatec, organizatorka več dogodkov znotraj različnih društev in mentorica pomembnim in nagrajenim raziskovalnim nalogam na področju občine Logatec. »Stalnost in širina njenega delovanja sta razvidni iz projektov, ki jih je kandidatka pripravila oziroma pri njih sodelovala. Ti projekti zajemajo kolonije, delavnice, predavanja, sejmi, obnove kulturnih objektov, zbiranje in priprava pomembnih domoznanskih gradiv …,« je bilo zapisano v obrazložitvi. Sodelovala ali organizirala je več dogodkov, ki so zaznamovali kulturno sfero Logatca. Preko DPOM Logatec je izvajala aktivnosti, ki so mladim približali različne kulturne teme, od ustvarjanja do spoznavanja. Starejši populaciji je kulturo približala z Društvom za tretjo življenjsko obdobje, splošno populacijo pa je redno izpostavljala različnim kulturnim dogodkom, ki so se odvili v sklopu društev ali knjižnice. V smislu bibliopedagoškega dela je močno sodelovanje izpostavila tudi z vrtci in šolami.

Uspešnost dokumentacijskega in raziskovalnega dela na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnostih se pri kandidatki izkazuje z širokim opusom tiskanih del, ki je doseglo številko 63 in posega v pestro paleto tematik.

Kot direktorica Knjižnice Logatec je nadaljevala in pomembno dopolnila delo pretekle direktorice ter zbrala veliko količino domoznanskih gradiv posameznih pomembnih logaških osebnostih, med drugim za Andreja Žigona, Ivana Albrehta ter Andreja Gosarja.

 Februarsko priznanje za izjemne dosežke je zaradi izjemnega prispevka k razvoju kulture v občini Logatec preko Pevskega društva Logatec, kjer je organiziral več večjih proslav obletnic in mednarodnih gostovanj, prejel Anton Jerina, Romana Pivk pa je bila z enakim priznanjem nagrajena za dvajsetletno ljubiteljsko zbiranje, urejanje in pripravo več sto kosov velike muzejske zbirke starih predmetov iz področja občine.

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja