Obvestilo

Festival divje hrane Zeleni kras 2024

Spoznavanje užitnih samoniklih rastlin, povezovanje gostinskih ponudnikov, prenos znanja in ozaveščanje prebivalcev o koristih in uporabi divje hrane bodo v središču majskega Festivala divje hrane Zeleni kras 2024. Po predavanju o užitnih in divjih rastlinah za splošno javnost in sklopu treh izobraževalnih delavnic za gostinske ponudnike se bo festival 18. maja zaključil z glavnim kulinaričnim dogodkom, POP-UP večerjo »Divja hrana na krožniku« v pivškem Parku vojaške zgodovine (PVZ). Organizatorji – RRA Zeleni kras in Visit Postojna želijo s festivalom kot nadgradnjo dogodka Čemaževi dnevi celovito nasloviti kulinarično ponudbo destinacije Zeleni kras.

Sodelujoči gostinci – Bistro Štorja, EkoTurizem Hudičevec, Oštarija Bolk in Florjan Žnidaršič pa so z jedmi, oplemenitenimi z »divjimi delikatesami«, 18. aprila v Bistroju Štorja, za pokušino že postregli udeležencem novinarske večerje, kjer je bil predstavljen celoten program festivala.

 Užitne in divje rastline

Dogajanje se bo 11. maja začelo pod kozolcem Toplarjem na Belskem z javno izobraževalno delavnico »Užitne in divje rastline« Jožeta Podboja, determinatorja svetovalca in poznavalca užitnih divjih rastlin in gob. Praktični prikaz divjih rastlin bodo z »divjimi jedmi« pospremile članice Turističnega društva Pudgura.

Zaradi predvidenega števila udeležencev na brezplačni delavnici prijave zaželene na ticgalerija@zavod-znanje.si.

Divja hrana in rastlinska kulinarika znotraj rednih menijev

V Bistroju Perspektiva v Velikem Otoku se bodo zvrstile tri izobraževalne delavnice za gostince. Vse delavnice za gostinske ponudnike destinacije Zeleni kras bodo brezplačne, so pa objave obvezne na e-naslov info@zelenikras.si, saj je na voljo po 15 mest.

 Na delavnici »Divja hrana s chefom Markom Pavčnikom«, 13. maja, bodo gostinci spoznavali divje rastline in njihovo uporabo v kuhinji. Poudarek bo na skrivnostih kombiniranja z ostalimi živili. Naslednji dan bo o postopku obdelave in priprave divjačinskega mesa spregovoril lovec in kuharski mojster Matjaž Erzar.

Zadnja delavnica, 15. maja, pa bo posvečena trajnostni in rastlinski kulinariki s poudarkom na razumevanju in oblikovanju rastlinske prehrane znotraj rednih menijev. Svoje izkušnje bo predstavil večkrat nagrajeni chef Erik Božič.

Divja hrana na krožniku v Parku vojaške zgodovine

Na Mednarodni dan muzejev, 18. maja, pa bo festival kronala POP-UP večerja »DIVJA HRANA NA KROŽNIKU« na posebej izbrani lokaciji, med muzejskimi eksponati v paviljonu A Parka vojaške zgodovine Pivka.  Pet-hodni meni iz lokalnih in sezonskih sestavin bodo zakuhali Bistro Štorja, EkoTurizem Hudičevec, Oštarija Bolk in Florjan Žnidaršič. Jedi bodo pospremila izbrana vina ekološkega vinarstva Pasji rep iz Vipavske doline. Za spajanje vin bodo poskrbeli sommelierji, med njimi je Miralem Junuzović, ki je prejel naziv najboljši sommelier Slovenije po Gault&Millau Slovenija 2023.

RRA Zeleni kras / Uredništvo NzN

Foto: Jaka Birsa in Valter Leban

 

Ne spreglejte

Cantabile: trije razprodani koncerti v Švici

Simfonični orkester Cantabile se je od 1. – 5. maja 2024 odzval povabilu 110 – …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja