Obvestilo

Festival divje hrane Zeleni kras, nov mejnik v kulinarični ponudbi destinacije

V središče majskega Festivala divje hrane Zeleni kras so organizatorji – RRA Zeleni kras in Visit Postojna – postavili poznavanje užitnih samoniklih rastlin, povezovanje gostinskih ponudnikov, prenos znanja in ozaveščanje prebivalcev o koristih in uporabi divje hrane.  Javni izobraževalni delavnici »Užitne in divje rastline« z Jožetom Podbojem pod kozolcem Toplarjem na Belskem so sledile tri, za gostinske ponudnike brezplačne, izobraževalne delavnice. Na delavnici »Divja hrana s chefom Markom Pavčnikom« so gostinci spoznavali divje rastline in njihovo uporabo v kuhinji, na naslednji je Matjaž Erzar predstavil postopek obdelave in priprave divjačinskega mesa. Zadnja delavnica z Erikom Božičem pa je bila posvečena veganski in zdravi prehrani ter trajnostni in rastlinski kulinariki. Kot je po osrednjem dogodku, POP-UP večerji v Parku vojaške zgodovine Pivka, povedala Morana Polovič iz RRA Zeleni kras, organizatorji s tovrstnimi dogodki postavljajo destinacijo tudi na kulinarični zemljevid Slovenije.

Izobraževanje in povezovanje

Festival je 11. maja odprl Jože Podboj, determinator svetovalec in velik poznavalec užitnih divjih rastlin in gob z javno izobraževalno delavnico »Užitne in divje rastline« pod kozolcem Toplarjem na Belskem. Po prikazu divjih rastlin in predavanju je zamešal namaz z dodatkom divjih rastlin, za slane in sladke prigrizke z »divjo hrano« pa so poskrbele članice Turističnega društva Pudgura.

V Bistroju Perspektiva v Velikem Otoku so se zvrstile tri za gostinske ponudnike brezplačne izobraževalne delavnice. Na delavnici »Divja hrana s chefom Markom Pavčnikom«, 13. maja, so gostinci spoznavali divje rastline in njihovo uporabo v kuhinji. Šestnajst udeležencev je iz sveže nabranih divjih rastlin pripravilo in pojedlo dve predjedi, eno glavno jed in eno sladico, naučili pa so se tudi veliko novega o nabiranju, uporabi in shranjevanju divjih rastlin, nevarnostih uporabe divje hrane ter kombiniranju divje hrane z ostalimi živili in surovinami.

Lovec in kuharski mojster, kulinarični dopisnik glasila Lovec in avtor knjige Divjačina, Matjaž Erzar  z gostilno Pr’ Matičku, je 14. maja spregovoril o postopku obdelave in priprave divjačinskega mesa. Skupaj z udeleženci so pripravili polhe na žaru, golaž iz muflona in jelena, prepelice na žaru ter medvedje šape s pašto. Erzar je podal tudi nekaj statistike o divjačini in izdelavi suhomesnatih izdelkov.

Zadnja izobraževalno demonstrativna delavnica, 15. maja, je bila posvečena veganski in zdravi prehrani ter trajnostni in rastlinski kulinariki s poudarkom na razumevanju in oblikovanju rastlinske prehrane znotraj rednih menijev. Svoje izkušnje in filozofijo trajnostne kulinarike ter ekonomiko poslovanja z nišnimi storitvami znotraj gostinskega sektorja je predstavil Erik Božič, večkrat nagrajeni chef z mednarodnimi izkušnjami.

»Zelo smo zadovoljni z udeležbo gostincev na delavnicah, kjer so se naučili novih tehnik priprave, novih receptov za popestritev njihov jedilnikov, istočasno pa so se bolje spoznali, tako da bodo v prihodnje še lažje sodelovali in se povezovali,« je po zaključku izobraževalnega sklopa povedala Morana Polovič z RRA Zeleni kras.

Divja večerja je navdušila sladokusce

Festivalsko dogajanje se je sklenilo 18. maja, na Mednarodni dan muzejev, s POP-UP večerjo »DIVJA HRANA NA KROŽNIKU« v Parku vojaške zgodovine Pivka. Pet-hodni meni iz lokalnih in sezonskih sestavin so gostom zakuhali Bistro Štorja, EkoTurizem Hudičevec, Florjan Žnidaršič in Oštarija Bolk.  Pri pripravi izvrstnih jedi so uporabili lokalne in sezonske sestavine, ki so  postavile nov mejnik kulinarične ponudbe Zelenega krasa.

Gostje so uživali v okusih treh predjedi, pite s ščuko in divjim zelenjem (Bistro Štorja), čemaževih raviolih (EkoTurizem Hudičevec), drožburgerju (Oštarija Bolk) in divjem ulovu (Florjan Žnidaršič) ter se posladkali s sladico Sprehod po gozdu (Bistro Štorja). Za spajanje vin in hrane so poskrbeli sommelierji, med katerimi je bil tudi Miralem Junuzović (Bistro Štorja), najboljši sommelier/natakar po Gault&Millau Slovenija 2023. Vina je ob vsaki jedi predstavil vinar Samo Premrn iz Pasjega repa v Vipavski dolini.

Gostje večera so bili navdušeni nad ambientom, hrano in vinsko spremljavo, pa tudi nad glasbenim presenečenjem, za katerega je poskrbel operni pevec Jure Počkaj.

Kot je še povedala Morana Polovič, organizatorji s tovrstnimi dogodki postavljajo destinacijo Zeleni kras na kulinarični zemljevid Slovenije in opozarjajo, da je vredna obiska tudi zaradi kulinarične ponudbe.

Festival se sicer do 25. maja v Bistroju Štorja in EkoTurizmu Hudičevec nadaljuje s ponudbo posebnega 3-hodnega menija po enotni ceni 23 evrov.

RRa Zeleni kras

Foto: Valter Leban

 

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja