Obvestilo

Festival Plavajoči grad vnovič navdušuje

Loška dolina – V Loški dolini od 1. julija manjši dogodki opozarjajo na mednarodni festival glasbe in vizualnih umetnosti Plavajoči grad, ki se do nedelje dogaja na in v okolici gradu Snežnik. V naravnem okolju, spremenjenem v magična vizualna prizorišča, se bo po napovedih organizatorjev predstavilo več kot 70 skupin z vsega sveta. Po besedah vodje festivala Matija Solceta, gre za obsežen projekt za to območje, pa tudi za Slovenijo.

V treh dneh okrog 150 dogodkov

Na festivalu bodo nastopile domače in tuje glasbene, akrobatske, plesne, lutkarske in druge skupine, polovica letošnjega programa je rezervirana za etno glasbo, druga polovica pa vključuje vse od akrobacije, lutkarstva, plesa do raznih instalacij. Festival temelji predvsem na vizualni podobi. Scenografi postavljajo prizorišča, ki so zelo raznolika: nekatera so pod vodo, nad vodo, v jamah, na drevesih, predvsem pa v okolici gradu Snežnik in na gradu, saj je ta po Solcetovih besedah že sam po sebi zelo slikovit. Celoten dogodek temelji na prostovoljstvu in poteka skorajda brez proračuna, čeprav gre za veliko prireditev, na katerem se bo v treh dneh zvrstilo okrog 150 dogodkov.

Letos vstopnina za kritje potnih stroškov

Kot je povedal Solce, razen osnovne infrastrukture, za katero sredstva prispeva domači zavod Grad Snežnik, večino denarja prostovoljno prispevajo domačini. K festivalu prispevajo tudi obiskovalci, ki jim bodo letos zaračunali vstopnino. Načeloma gre vse samo za kritje potnih stroškov, pojasnjuje Solce.

Eden od glavnih namenov festivala Plavajoči grad je tudi ustvarjanje pristnega vzdušja in intimnih dogodkov, zaradi česar ga tudi ne promovirajo. Festival Plavajoči grad v tej obliki poteka četrtič, izhaja pa iz istrskega festivala Histeria ter posnema njegov koncept specifičnega ljudsko-glasbeno-gledališčno-lutkarskega dogodka.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Mario Žnidaršič

Plavajoči grad1 Plavajoči grad2

 

plavajoči2016-1

plavajoči2016-3

plavajoči2016-2

Ne spreglejte

Miklavžev sejem v Pivki

Turistično društvo Pivka vabi na Miklavžev sejem, ki bo v nedeljo, 3. decembra 2023, od 14. do 19. …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja