Obvestilo

Festival vojaške zgodovine letos posvečen svetovnima vojnama

Tretji septembrski teden bo že osmo leto zapored v Pivki namenjen Festivalu vojaške zgodovine. Priljubljen turistično-zgodovinski dogodek, ki vsako leto na Pivško zvabi številne obiskovalce, je letos v znamenju pomembnih obletnic. Dogodki so namreč posvečeni tako I. kot II. svetovni vojni, spominom in pomembnim mejnikom tega obdobja. Festivalsko dogajanje, ki se je začelo že 15. septembra, bo svoj vrhunec doseglo v prihajajočem vikendu, predstavili pa so ga na novinarski konferenci v Parku.

Festival PVZ-NK

 

V soboto, 20. septembra, bodo obiskovalci spoznali vojaške tabore različnih ponazoritvenih skupin iz obdobja I. in II. svetovne vojne ter v okviru orientacijskega pohoda »Sprehod skozi vojaško zgodovino« doživeli posebno vojaško in pustolovsko obarvano izkušnjo. Gre namreč za ponovno oživitev pohodne poti na Primož, ki je bila zaradi odpravljanja posledic po februarskem žledolomu dalj časa neprehodna, sedaj pa bo pohodnikom ponudila številne izzive.

Vrhunec Festivala bo nedvomno nedeljski dan, 21. september, ki se bo pričel ob 11. uri z otvoritvijo gostujoče razstave Veleposlaništva Republike Slovaške o 71. pehotnem polku (IR.71), nadaljeval pa ob 14. uri, z osrednjim dogodkom dneva, ko se bo v Parku zgodil spopad ameriške in nemške vojske, tako imenovana ponazoritev vojaškega spopada »Normandija ’44«, ki obeležuje 70-letnico izkrcanja zavezniških sil v Normandiji. Demonstracijske vožnje legendarnih vozil iz II. svetovne vojne, srečanje starodobnih vozil, otroške delavnice, sejem militarij in domačih izdelkov bodo popestrili nedeljsko festivalsko dogajanje. Ta dan bo prvič na ogled javnosti tudi prenovljen ameriški samohodni top M36 Jackson iz II. svetovne vojne.

V Parku vojaške zgodovine Pivka z namenom širitve ponudbe, razstavnih površin in vsebin, letos poteka tudi izvedba operacije »Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine – 1. Faza. Projekt, katerega vrednost z DDV znaša 4,3 milijone EUR je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj. B. M. K.

Ne spreglejte

Kanalizacija in otroško igrišče v Zagorju predana namenu

Ob prazniku občine Pivka so na novem igrišču v Zagorju slavnostno obeležili zaključek izgradnje kanalizacije in vodovoda. Vrednost …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja