Obvestilo

Festival zdravja – poučna izkušnja za vse generacije

V Križankah je minulo soboto potekal 2. Festival zdravja, ki ga je Lekarna Ljubljana pripravila z namenom na enem mestu združiti vse tiste, ki želijo s svojimi storitvami, izdelki in znanjem ozaveščati o bolj zdravem in kakovostnem življenjskem slogu. Kljub slabšemu vremenu so Križanke napolnili obiskovalci, ki so prišli opravit različne preventivne meritve in se posvetovat z magistri farmacije Lekarne Ljubljana ter drugimi strokovnjaki.

»Prišel sem izmerit vrednosti vitaminov in mineralov v telesu. Razen malo nizkega vitamina C so ostale vrednosti odlične,« je svojo izkušnjo opisal 61-letni Franc Sever z Viča, ki se je v soboto udeležil Festivala zdravja v Križankah. Ta dan so bile na voljo tudi ostale meritve: meritev vrednosti glukoze, holesterola in trigliceridov v krvi, meritve srčnega utripa, EKG in saturacije (zasičenosti krvi s kisikom), meritev kostne gostote, CO v izdihanem zraku, meritev venskega pretoka. O vrednostih meritev so se obiskovalci lahko posvetovali tudi z magistri farmacije Lekarne Ljubljana. Lekarna Ljubljana je predstavila Program opustimo kajenje in način uporabe zdravilnih zelišč v sodobnem lekarništvu.

Čeprav je bila sobota deževna, so Križanke ta dan postale središče zdravega načina življenja. Na stojnicah se je predstavilo več kot 50 podjetij in društev, ki so obiskovalcem nudili številne nasvete o preventivnih aktivnostih za vitalnost in dobro počutje ter informacije o izdelkih za ohranjanje zdravja. Na stojnici Rdečega križa Slovenije so obiskovalci lahko obnovili znanje prve pomoči, predstavniki Zdravstvenega doma Ljubljana so prikazali način sprostitve dihalnih poti pri dojenčkih in odraslih, Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna pa je obiskovalkam prikazalo pravilen pregled dojk. Med ukrepi za zdravje je bila v ospredju tudi preventivna skrb za kožo. Specialistka dermatovenerologije je pregledovala kožna znamenja, potekali so pregledi kože obraza in svetovanje pravilne obrazne nege. Matej Lovšin z Zavoda za diabetes je poudaril: »Nad festivalom smo navdušeni, saj nudi vsebinsko izjemno pester program čez cel dan. Ljudje so kljub slabemu vremenu prišli na dogodek. Na naši info točki so si lahko obiskovalci izmerili krvni sladkor, se poučili o gibanju krvnega sladkorja, glikemično obremenilni hrani ter preprečevanju in zdravljenju diabetesa. Zavod za diabetes je s Festivalom zdravja tudi uradno začel z letošnjo kampanjo za omejevanje diabetesa Bodi odličnjak!«.

Ker sta redna telesna vadba in ustrezna prehrana dejavnika, ki pomembno vplivata na naše zdravje, počutje in videz, so poskrbeli za gibalne urice, na katerih so se lahko razgibale vse generacije, obiskovalci pa so se lahko seznanili tudi s pripravo različnih zdravih obrokov.

V kotičkih prizorišča so na svoj račun prišli tudi najmlajši. Tako so lahko deževen dan ustvarjalno in aktivno preživeli v Križankah. Zmešali so si lahko svojo kremico, si pripravili svoj zeliščni šopek ali se naučili veliko zanimivega o svojem telesu in si naredili osebno izkaznico. Slikali so na prava slikarska stojala, se naučili pravilnega udarca z golf palico in se preizkusili v mini golfu. Festival so obiskali Robert Kranjec, s katerim so obiskovalci tekmovali v smučarskih skokih, in košarkarji Uniona Olimpije: Gregor Hrovat, Blaž Mahkovic in Luka Rupnik, s katerimi so se otroci pomerili v metanju na koš. Deklice so bile navdušene nad poslikavo obraza, vsi pa so se zabavali v novi inovativni igri Swingy in kar je bilo najboljše: »Lizali presni sladoled!«, je dogajanje opisal prtletni Aleksander, ki se je udeležil tudi vadbe za najmlajše, kjer so hodili po vrvi, plesali in se lovili.

Dogodek je imel tudi dobrodelno noto. Namestnik direktorja Lekarne Ljubljana Matej Linke je ob 12. uri predal donacijo – opremljen reševalni motocikel Honda Crosstourer, reševalni postaji Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana (na vodilni fotografiji), Andrej Fink, vodja reševalne postaje, in Domen Vodopivec, reševalec motorist, pa sta prevzela donacijo. Ob tem je Andrej Fink povedal: »S to donacijo smo veliko bližje uresničitvi zastavljenega cilja, da bomo lahko pokrili več nesreč, ki se zgodijo sočasno, s tem pa bomo še izboljšali  zagotavljanje prve in nujne medicinske pomoči na območju Mestne občine Ljubljana, pa tudi širše.«

LL-Festival zdravja-meritve

 LL-Festival zdravja-publika   LL-Festival zdravja-publika LL-Festival zdravja-stojnice LL-Festival zdravja-telovadba

 

Ne spreglejte

Narišite nasmeh na parkirišču trgovine Eurospin v Logatcu

Vabimo vas na druženje z dobrodelno noto na parkirišču trgovine Eurospin Logatec v soboto, 25.9.2021 …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja