Obvestilo

Festival Zmaj ‘ma mlade prihaja na ulice in trge Postojne

V terminu, ki letos »zamuja« za en teden, bodo številni izvajalci na različnih lokacijah poskrbeli, da bo konec avgusta in začetek septembra v Postojni pestro in zabavno.

 Festival, ki je v svojih 26-ih letih doživel že veliko različnih izvedb in priredb, se vrača pester, sproščen in zabaven. Letošnja izvedba 13-dnevnega festivala se začenja danes, in zaključuje v nedeljo, 10. septembra. Program obsega skoraj 40 brezplačnih dogodkov za vse generacije in okuse.

Za začetek plesna zabava

Zmaj prinaša tudi ohladitve in dež, zato ga bodo letos odprli v Mladinskem centru Postojna v torek, 29. avgusta, s koncertom Fanfara Station (I/ZDA/Tun), ki v severnoafriške vokale in tolkala prinaša moč pihalnega orkestra in elektronike. Zmaja tako pričenjajo s plesno zabavo.

V sredo, 30. 8., vas vabijo na različne dogodke na več prizorišč. V Hotelu Kras bodo s predavanjem Oblecimo se trajnostno z Leo Pisani odprli Izmenjevalnico oblačil, ki bo potekala do 6. septembra. Izpred parka pri SGLZŠ bo obiskovalce Andrej Rijavec popeljal na literarni sprehod Poznaš Postojno? Večer pa bodo zaključili v Mladinskem centru Postojna s koncertom Brencl bande, ene redkih zasedb, ki je svoj glasbeni izraz ujela na frekvence naše kulturne identitete in prostora.

Kino in gledališče

Tudi v četrtek, 31. 8., bodo nadaljevali v Mladinskem centru Postojna, in sicer s kino predstavami. Za otroke bodo predvajali kratke animirane filme Zeleni slon; za odrasle s humorjem prežet dokumentarni esej o aktivistih iz Slovenije in drugod, ki so svoje življenje posvetili legalizaciji konoplje Konoplja osvobaja. Zvečer na Zmaja prihaja Najbolj hud impro šov na svetu, večer improvizacijskega gledališča s KUD Kiks, ki ga bo gostil prijeten ambient atrija SAZU.

Koncertni petkov večer in etno sobota

Prvi šolski dan, v petek, 1. 9., se Zmaj vrača na osrednje prizorišče– na parkirišče za Občino. Kot se za petek spodobi, bo ta koncertno obarvan. Z nami bodo Nefarious Vermin, Šumski (Hr) in Ana Pupedan. Mlad bratski duet Nefarious Vermin iz Velikega Otoka pri Postojni je letos poleti izdal svoj drugi album Abolition of Tradition, ki je bil toplo sprejet tako pri kritikih kot pri poslušalcih. Kultna zagrebška zasedba Šumski izstopa kot eden najbolj nenavadnih glasbenih fenomenov v svojem okolju. Glasbo zasedbe zaznamuje predvsem izjemna izvirnost. Le-te pa ne manjka niti pivškim Pupedancem, ki so občinstvu Zmaja in širše okolice že dobro poznani z izvrstno glasbeno mešanico različnih stilov z rokerskim pridihom, začinjeno s pristnim pivškim narečjem.

Na istem prizorišču bomo vztrajali tudi v soboto, 2. 9., z etno koncertom Gugutk in Jurca Banda. Zasedba Gugutke je kvintet glasbenikov, ki z mladostnim pristopom izvajajo folklorno glasbo geografskega območja od Rezije vse do Turčije. Zasedba Jurca Band igra ciganski jazz, pop in avtorske skladbe v svojem akustično-ciganskem slogu. Zmaj nikoli ne pozabi na najmlajše. Prav njim so namenjeni sobotni popoldnevi v Mladinskem centru Postojna. Tudi tokrat ne bo nič drugače, saj na dvorišče Mladinskega centra prihaja predstava Cecilija in zmaj, pred predstavo pa bodo otroci ustvarjali na ustvarjalnih delavnicah.

V nedeljo, 3. 9., obiščemo in nasmejimo Atrij SAZU z Večerom Stand-up komedije. Štirje komiki nam bodo delali družbo in nas vsak na svoj način poskusili nasmejati.

Igrišče zelenih igral na Titovem trgu

Tudi Titov trg bodo popestrili z dogajanjem. V ponedeljek, 4. 9., se bo trg spremenil v igrišče zelenih igral. Drago Zadnikar različne odpadne kose spreminja v interaktivna igrala, ki jih bodo veliki in majhni otroci, družine in vsi, ki se radi zabavajo, preizkušali in s tem razvijali svoje motorične spretnosti in miselne sposobnosti. V ponedeljek pa bodo zasedli še en trg. Na Trg padlih borcev vabijo na artistično predstavo Gùshi, kar v kitajščini pomeni zgodbe, ki jih umetnik v predstavi namesto z besedami pripoveduje z diabolom.

V torek, 5. 9., se Zmaj seli na igrišče na Pivški ulici, kjer se bodo odvili delavnice vrtenja hula hoop obroča in gibalno-plesne predstava z obroči Hoopla. Večer bomo zaključili na dvorišču Mladinskega centra Postojna s pripovedovalskim večerom za odrasle: Bilo je nekoč na severu.

Spoznavajmo Postojno

Tudi sredo, 6. 9., bodo zaključili na istem prizorišču – na dvorišču Mladinskega centra bosta Duo Atanasovski z gosti predstavila repertoar novega albuma Liberte Toujours. Pred koncertom bo Andrej Rijavec iz parka pri SGLZŠ popeljal na sprehod po galeriji na prostem Poznaš Postojno?

Četrtki so namenjeni kinu in drugim predstavam. Tudi 7. 9. ne bo nič drugače. V Mladinskem centru Postojna in na njegovem dvorišču bodo predvajali otroški film Titina in film Jezdeca. Na Titov trg vabijo na odprtje razstave Semena za življenje, na Trg padlih borcev pa na ulično predstavo Dobro jutro.

Hip hop kultura

Petek, 8. 9., pričenjajo z delavnico na dvorišču Mladinskega centra, na kateri bosta društvi Asvalt in Gor predstavili tri elemente hip hop kulture: DJ-janje, breakdance in grafitiranje. Večer bomo nadaljevali s podobno tematiko na parkirišču za Občino – s koncertom Fraw Blanka, Leopold I. in Drügi in Masayah.

Sobotno (9. 9.) popoldne bo z ustvarjalno delavnico in predstavo Kroki in prijatelji v Mladinskem centru namenjeno otrokom. Društvo za raziskovanje jam Luka Čeč tudi letos prireja Modrijanov pohod v jamo pod Predjamskim gradom. Za zaključek zadnje sobote festivala na parkirišču za Občino pripravljamo glasbeno poslastico z Mart, Nancy (ZDA) in Repetitor (Srb).

Za konec Po-stoj-na živi ulici

Tradicionalno Zmaja zaključujejo s popoldanskim dogajanjem po trgih in ulicah Postojne Po-stoj-na živi ulici in Tržnico nevladnih organizacij. Pestro dogajanje, ki ga bodo pripravili razstavljalci, bo popestril plezalni stolp za otroke, obiskovalci pa bodo poleg raznolikega dogajanja veseli tudi ponudbe hrane in pijače, ki bo letos del dogajanja. Nedeljo, 10. 9., in s tem tudi letošnji festival Zmaj ‘ma mlade zaključujejo glasno in udarniško s koncertom zasedbe The Stroj.

Vse informacije in podrobnosti o vsakem posameznem dogodku in izvajalcih najdete na spletni strani festivala https://www.zmaj-ma-mlade.com.

Za informacije o spremembah programa (na primer v primeru slabega vremena) lahko pokličete na tel. št. 051 840 004 ali na to številko pošljite SMS s ključno besedo ZMAJ.

Festival Zmaj ‘ma mlade 2023 podpirata osrednja pokrovitelja Občina Postojna in Ministrstvo za kulturo, za medijsko podporo pa skrbi Radio 94. Celoten seznam podpornikov je objavljen na spletnem naslovu www.zmaj-ma-mlade.com.

Fotografija iz arhiva Zmaj ‘ma klade 2022

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja