Obvestilo

Festival Zmaj ‘ma mlade se vrača

Festival, ki je v svojih 25-ih letih doživel že veliko različnih izvedb in priredb, se po dveh letih omejitev vrača še bolj pester, sproščen in predvsem brez ograj. Letošnja izvedba 13-dnevnega festivala se bo začela danes  in zaključila v nedeljo, 4. septembra. Program obsega skoraj 40 brezplačnih dogodkov za vse generacije in okuse. V terminu, ki je že nekaj let stalnica, bodo številni izvajalci na različnih lokacijah poskrbeli, da bo konec avgusta in začetek septembra v Postojni pestro in  zabavno.

Odprtje v glasbeno-plesnih ritmih

Na parkirišču med Občino Postojna in Kulturnim domom Postojna, ki je tudi osrednje glasbeno prizorišče festivala, bodo tako v torek, 23. avgusta, odprli festival s plesnim nastopom Žigana Krajnčana in Lovra Zajca, kasneje pa se nam bo na odru predstavila izvrstna Katalena, ki bo predstavila med drugim tudi svoj najbolj svež album “Kužne pesmi”.

Vikend rocka in stand-upa

Na tem prizorišču bomo nadaljevali v petek, 26. avgusta, ko bosta z nami didžejevsko–bobnarska naveza Jimmy Barka Experience in beograjski rockovski trio Straight Mickey And The Boyz, ki odločno nadaljuje čvrsto tradicijo urbanega beograjskega rokenrola. V soboto, 27. avgusta, bomo malce bolj umirjeno uživali na koncertu zasedbe Pliš, v nedeljo, 28. avgusta, pa nas bodo na večeru stand-up komedije nasmejali Boštjan Gorenc Pižama, Rok Škrlep, Alen Borišek in Alen Mastnak.
Drugi teden festivala se na glavni oder vračamo v sredo, 31. avgusta, ko bodo zasedba Noreia z gostoma Janijem Kovačičem in Lauro Krajnc predstavili vznemirljiv glasbeni projekt Kilt Roberta Burnsa.

V september z ulično-ognjeno predstavo
Za ogenj, predvsem pa spektakel, bomo poskrbeli v četrtek, 1. septembra, ko bo na ogled največja »kurjaža«, ki jo lahko najdete v Sloveniji, ulična ognjena predstava Sodrga.
Zadnji vikend festivala bo še posebej pester. Začnemo v petek, 2. septembra, s koncertom domačega powerviolence tria CarlxJohnson, nabrite ljubljanske rokenrol zasedbe Čao Portorož, za zaključek pa  na zmajevem odru gostimo še hrvaško atrakcijo – zasedbo Brkovi.
Sobota, 3. septembra, bo rapersko obarvana, z nami bodo domači Galletto X Monty in Kaušspiu Records ter veteran in eden najvidnejših predstavnikov slovenske hiphop scene, Drill.
Za zaključek festivala se nam bodo v nedeljo, 4. septembra, pridružili še legendarni Avtomobili, ki veljajo za eno najbolj plodnih, izvirnih in prepoznavnih rock skupin na Slovenskem.

Pred in v Mladinskem centru Postojna se nam lahko pridružite 24. avgusta na koncertu hrvaške kantavtorice Sare Renar (Hr), 29. avgusta pa še na razstavi avtorskih plakatov Marka Breclja: Četrti četrtki in koncertu konceptualn-pank-družbenokritični-satiričnocinični-twopeople banda Kresničke.

Otroški program

V Mladinskem centru Postojna že skoraj 26. let potekajo tudi sobotne delavnice za otroke in otroške predstave. Letos najmlajše vabimo na predstavi Zlati ključek v izvedbi gdč. Bazilike in Kako je nastal Svet v izvedbi KUD LJUD. Pred nekaj leti smo otroškemu programu dodali še kino za otroke, v katerem si bodo ob četrtkih najmlajši letos lahko ogledali filma Tudi miši grejo v nebesa in Škratki.

V času festivala Zmaj ‘ma mlade pa v Mladinski center Postojna vabimo tudi na Poletni kino eksperiment za odrasle, ki sicer poteka od junija do septembra, ko vam bomo popestrili oba četrtka s svežima slovenskima filmoma Orkester in Zgodba Save.

Zmaj se letos malo vrača tudi na Titov trg. V torek, 30. avgusta, že v popoldanskih urah postavimo Zmajevo igrišče z zelenimi igrali, ki mu sledi ulična predstava Kozlovska sodba v višnji gori.

Vabljeni na prenovljeno Tržaško cesto

Tokrat nekaj več pozornosti namenjamo lokaciji Trg padlih borcev oziroma Tržaški cesti, ki je letos doživela svojo prenovo. Če se še niste sprehodili po prenovljeni Tržaški cesti, boste to lahko storili v okviru Zmaja, in sicer 24. avgusta z delavnico vrtenja hula hoop obroča in ognjeno predstavo Siara, 25. avgusta z ulično predstavo Milena Zupančič v tej predstavi ne igra, 30. avgusta z ulično predstavo Mesarica in v nedeljo, 4. septembra, s tradicionalnim Po-stoj na živi ulici s tržnico nevladnih organizacij Primorsko-notranjske regije. Tržnica bo sicer potekala še na drugih lokacijah v Postojni – na Titovem trgu, mestnem parku, Ulici 1. maja in parkirišču za Ljudsko univerzo.

Šport za zdravje

Izven ustaljenih lokacij letos v soboto, 3. septembra, ponujajo Turnir v odbojki na mivki na stadionu za Sovičem, kjer bomo s športom poskrbeli za svoje zdravje. V mestnem parku pa se nam lahko pridružite v petek, 26. avgusta, na ulični predstavi Po klobuk. V četrtek, 25. avgusta, vabimo v Notranjski muzej na praznovanje 75. obletnice ustanovitve muzeja. Vrača pa se tudi nogometni turnir v Športnem parku, in sicer v soboto, 3. septembra.

Tudi letos v sodelovanju z Zavodom Pantea v Točki moči vabimo na več delavnic in predavanj tekom celotnega festivala Zmaj ‘ma mlade.

Zmaj ‘ma mlade je vedno bil in ostaja veliko več kot le festival večernih koncertov in predstav, zato je vredno preveriti, kaj se skriva tudi za tistimi naslovi, ki nas morda ne pokličejo na prvi pogled. Vse informacije in podrobnosti o vsakem posameznem dogodku in izvajalcih najdete na spletni strani festivala https://www.zmaj-ma-mlade.com.

Za informacije o spremembah programa (na primer v primeru slabega vremena) lahko pokličete na tel. št. 051 840 004 ali na to številko pošljite SMS s ključno besedo ZMAJ.

Festival Zmaj ‘ma mlade 2022 podpirata osrednja pokrovitelja Občina Postojna in Ministrstvo za kulturo, za medijsko podporo pa skrbi Radio 94. Celoten seznam podpornikov je objavljen na spletnem naslovu www.zmaj-ma-mlade.com.

Mladinski center Postojna / Uredništvo NzN

 

 

 

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja