Obvestilo

Folklora je na Rakeku doma

Da bi svojim krajanom približali ljudske plese še drugih pokrajin  Slovenije in izven naših meja so članice in člani Folklorne skupine KD Rak Rakek junija 2012 organizirali  Mednarodni folklorni festival v OŠ Jožeta Krajca  Rakek.  »Takrat smo imeli folklorne skupine iz Italije, s Hrvaške in iz Slovenije, otroško FS z OŠ Rakek in našo folklorno skupino,« pojasnjuje Vida Žbogar, mentorica in koreografinja rakovške folklorne skupine.

Hrvaško-slovenska udeležba

Po dveh letih mirovanja zaradi korone so  prvo oktobrsko soboto  priredili 9. Mednarodni folklorni festival v Športni dvorani na Rakeku. Prišle skupine s  Hrvaške in iz Slovenije: KUD “ČIČE”Novo Čiče, Folklorna i tamburaška sekcija  KUD -a Vinica, Folklorna skupina Bistra, Otroška FS POŠ Maksim Gaspari Begunje in FS KD Rak Rakek.

Program pisanih folklornih spletov

Na festivalu so predstavili pesmi in plese iz Turopolja in Moslavine, glasbeno točko pajdaški splet in splet Varaždinsko polje. FS Bistra Je predstavila splet : Z vlakom naokrog , kjer so ujeti plesi osrednje Slovenijekot so droblanc, nojkatoliš, zibenšrit, sotiš, polka, in splet Ne jezi se, saj želiva isto si oba . To je splet koroških splesov kjer se prepletajo plesi : mazurka, veverica, cvajšrit, malender in pastirica. Otroška FS POŠ Je zaplesala skupaj S FS KD Rak Rakek splet Zaplešimo skupaj. V začetnu so se otroci najprej igrali, ob petju zapeli ples Zibešrit , kjer so se jim pridružili Rakovški folklorniki zaplesali Skupaj še polža in kačo. Na koncu je še FS KD RAK Rakek zaplesala Splet: Zaplešimo po Dolenjsko .

Želeli bi si več zanimanja

Udeležbo na festivalu je sogovornica glede na sedanji čas ocenila kot  dobro in dodala:  »V našem kraju kljub prizadevanju FS KD RAK Rakek ni velikega zanimanja za folkloro, kar nas zelo žalosti. Pred petimi leti sem zaključila z delom folklorne skupine, ker ni bilo zanimanj  in tudi otroška skupina ne deluje več.« Na festival 2023 se bodo začeli pripravljati takoj po novem letu, letos so bili s programom in obiskom zelo zadovoljni.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Ljubo Vukelič, Občina Cerknica

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja