Obvestilo

Foto atelje Postojna z najvišjim občinskim priznanjem

Ob občinskem prazniku so v Postojni sinoči podelili najvišja občinska priznanja. Ob 100-letnici delovanja je priznanje 23. april prejel Foto atelje Postojna, županovo priznanje za posebne dosežke na področju fotografske dejavnost in promocije Občine Postojna je šlo v roke Žanu Kafolu, posthumno pa je bilo podeljeno Danielu Šantljunanje za življenjsko delo na področju prostovoljstva.

 Stoletje Foto ateljeja Postojna

Fotografski mojster Jakob Zirmann se je v Postojno priselil po prvi svetovni vojni in leta 1923 na Jamski cesti odprl svoj prvi Atelje Fotografia Moderna. Že tedaj je fotografiral poroke, birme in družabne prireditve ter razvijal filme ljubiteljskim fotografom. Na Dunaju je spoznal bodočo ženo Ljudmilo, ki jo je prav tako uvedel v svet fotografije.

Od razglednic do portretov

Od leta 1923 do 1943 je skozi objektiv spremljal tudi vizualno podobo in razvoj Postojne kot pomembnega obmejnega mesta pod italijansko okupacijo. Glede na število ohranjenih razglednic lahko upravičeno zapišemo, da je bil Zirmann med leti 1920 in 1945 eden vidnejših fotografov, založnikov in izdajateljev razglednic.

Kot mojster fotografije se je zelo rad ukvarjal tudi z ateljejskim portretom. V družinskem arhivu so se ohranile zelo lepe portretne fotografije, ki jih je z mojstrsko retušo koloriral in jim dal privlačno barvno podobo. Fotografski mojster Zirmann je imel vse lastnosti kvalitetnega, inovativnega in podjetnega fotografa, ki je za sabo zapustil dragoceno fotografsko dediščino. Po smrti žene Ljudmile je Jakob Zirmann za pomočnico zaposlil snaho Emico Zirmann, ki je leta 1955 prevzela obrt. Fotoatelje je vodila do leta 1987, ko sta ga prevzela Liljana Zirman – Murovec in njen mož Milan Murovec, nato pa sta ga leta 2010 predala otrokoma Ireni in Marku Murovec. Njuno podjetje sedaj poznamo pod imenom Foto atelje Postojna. Irena in Marko Murovec uspešno nadaljujeta družinsko fotografsko obrt, ob tem pa jima še vedno pomagata starša.

Fotografski temelji na novi digitalni osnovi

Foto atelje Postojna še danes uspešno nadgrajuje Zirmannove fotografske temelje, in sicer na novih digitalnih osnovah. Je eden redkih slovenskih fotoateljejev, ki mu je uspelo z znanjem, iznajdljivostjo in pogumom uspelo obdržati in ohraniti fotografsko dejavnost in to več kot 100 let.

Osebnostna širina tudi v objektivu Žana Kafola

Postojnčan Žan Kafol je svojo fotografsko pot začel kot samouk pred skoraj dvajsetimi leti. V fotografsko umetnost aktivno vpleta tako poklicno-strokovna kot ljubiteljska področja in aktivnosti, kot sta jadralno padalstvo in jamarstvo. Predanost letenju se odraža v njegovem fotografskem stilu, pa tudi v osebnostni širini, ki se preslikuje skozi lečo objektiva. Vodilo njegovega fotografskega ustvarjanja je iskanje drugačnih perspektiv, ki odstirajo zgodbe in lepoto na videz vsakdanjih motivov.

Kot mlad uspešen fotograf je kar dvakrat zaporedoma postal glavni zmagovalec foto natečaja National Geographic. Leta 2022 je nagrado v kategoriji Pokrajina prejel za fotografijo Cerkniškega jezera iz zraka, lani pa za nočni prikaz Rakovega Škocjana z naslovom Razsvetljenje. Pred tem so bile njegove fotografije zmagovalne tudi na foto natečajih Notranjskega regijskega Parka in Visit Postojna. Fotografije je razstavljal v centru za obiskovalce Cerkniško jezero, videli smo jih lahko na razglednicah Visit Postojna, na panojih na Titovem trgu in v Mladinskem centru Postojna, od 23. aprila dalje pa tudi v novi Mali dvorani Kulturnega doma Postojna.

S fotoaparatom tudi v globinah jamskega podzemlja

Po izobrazbi je magister računalništva in informatike, poklicno pa zunanji sodelavec na Inštitutu za raziskovanje krasa ZRC SAZU v Postojni. Z veseljem se podaja v globine jamskega podzemlja, kjer združuje svoja znanja in veščine. Z izostrenim pogledom in naravovarstvenim čutom nam prikazuje poglede na našo edinstveno in čudovito naravno dediščino in približuje skrivne lepote kraškega sveta. V svojem naravnem studiu ustvarja foto zgodbe iz ptičje in proteusove perspektive. V zadnjem času več pozornosti posveča tehniki nočnih in panoramskih fotografij, a njegovi motivi in zgodbe za njimi ostajajo raznovrstni. Na izbiro objavljenih fotografij vpliva predvsem sporočilnost in drugačnost, “izvenzemeljskost” fotografije.

Fotografije Žana Kafola predstavljajo veliko več kot le avtorsko izbrušeno naravoslovno, dokumentarno ali topografsko vsebino. Opazovalcu dajo priložnost, da spozna in občuduje našo čarno pokrajino iz različnih pogledov in jo doživi kot del vizualne umetnosti.

Daniel Šantelj – neizbrisnih 52 let gasilstva

Daniel Šantelj z vzdevkom Role, ki je preminil leta 2020 je bil poznan kot človek poln radosti, dobre volje in nežne robatosti. Za sabo je pustil neizbrisno sled povsod kjer se je pojavil. Nikoli ni odklonil pomoči, ljubezen do tehnike pa ga je spremljala vse razgibano a kratko življenje, ki ga je z vsem srcem posvetil gasilstvu in poslanstvu pomagati sočloveku.

Sprva kot prostovoljni, po zaključenem šolanju pa kot profesionalni gasilec je gasilstvu posvetil kar 52 let, od tega 12 let kot poveljnik. 40 let je deloval b operativi kot orodjar, skrbnik voznega parka, kot tekmovalec in sodnik gasilskih športnih disciplin, mentor in inštruktor. Bil je lan odborov in poveljstva s činom častnika. Za svoje delo v gasilstvu je prejel vrsto priznanj in odlikovanj, med drugim tudi za udejstvovanje v času osamosvajanja Slovenije in v času žledoloma. Po 27 letih poklicnega gasilstva se je upokojil in se kmalu zatem pridružil Oldtimer clubu Postojna kot prekaljeni poznavalec tehnične dediščine.

Aktiven je bil tudi kot član Zveze šoferjev in avtomehanikov Postojna, kjer je rad skrbel za varnost otrok na poti v šolo. Zaradi poškodbe pri delu, v kateri je izgubil oko, se je vključil v Društvo invalidov Postojna, kjer je bil izjemno aktiven v balinanju tudi na državni ravni. Bil je dolgoletni prostovoljec Rdečega križa Postojna-Pivka, kjer je bil nepogrešljiv pri delu z viličarjem v skladišču in razvozu humanitarne pomoči ter hrane. Ob tem je bil tudi reden krvodajalec – kri je daroval kar 46 krat.

S svojim delom, srčnostjo in odnosom je pomembno prispeval k razvoju občine Postojna in kakovosti življenja njenih prebivalcev.

Občina Logatec / Uredništvo NzN

 

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja