Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Fran Milčinski dobil svoje spominsko obeležje v rodnem Ložu

Ob 150-letnici Frana Milčinskega so v Ložu, njegovem rojstnem kraju, odkrili spominsko ploščo Slovenska pisateljska pot – Fran Milčinski ter spomin na velikega literata, humorista in satirika počastili s prireditvijo v Kulturnem domu v Bližnjem Starem trgu.

 »Fran Milčinski je odprl vrata kulturnega hrama tudi preprostim ljudem,« je uvodoma povedala Anđelka Pogorilić, vodja knjižnične enote Loške doline.«Milčinski ni pisal ne za literarne kritike ne za založnike, pač pa zase in za svoje bralce.« Bil je humorist, ki bode, ne da bi žalil ali prizadel. Njegove pravljice in zgodbe so med mladino še vedno priljubljene, marsikatera satira še dandanes aktualna.

Slovenska pisateljska pot, projekt Društva slovenskih pisateljev, predstavlja in oživlja literarno dediščino. Pot, ki povezuje rojstne domačije in hiše, v katerih so živeli in ustvarjali slovenski pesniki in pisatelji, je osrednji del tega projekta. Svoje obeležje na Slovenski pisateljski poti je danes dobil tudi Fran Milčinski.

Na prireditvi v Kulturnem domu, ki so se je poleg župana Loške doline Janeza Komidarja med drugimi udeležili tudi Marija Hribar, direktorica Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica,  in predsednik Društva slovenskih pisateljev, so o Butalcih skozi igro spregovorili učenci Osnovne šole heroja Janeza Hribarja iz Starega trga pri Ložu.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Mario Žnidaršič, Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

V Parku vojaške zgodovine so obeležili stoletje enega najusodnejših mejnikov slovenske zgodovine

Na predvečer 100. obletnice Rapalske pogodbe, ki je bila podpisana 12. novembra 1920,  je Park …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja