Obvestilo

Franc Rudolf: »Ni mi žal za 20 ‘političnih’ let«

Franc Rudolf, krajan Kalc, po petih mandatih, torej po 20 letih dela v občinskem svetu, zaključuje svojo politično kariero. Poleg Borisa Hodnika, ki je bil izvoljen tudi v prihajajoči mandat, je svetnik z najdaljšim stažem v logaški občini, verjetno pa tudi v regiji nasploh. Tisti, ki ga poznamo, težko verjamemo, da bo mirno užival pokoj, kar pa bi si, kot je povedal v intervjuju za spletni portal Novice z Notranjske, želel.

Ali je bila odločitev za »politično upokojitev« težka?

Težka je bila v tem smislu, ker sem bil v politiko zelo vpet, z veseljem sem opravljal svoje obveznosti, vendar sem se je zaradi preveč vloženega truda za malo uspeha naveličal. Odločil sem se, da je s takim delom moje politično udejstvovanje zaključeno.

Kakšno je bilo delo občinskih svetnikov pred 20 leti v primerjavi z današnjim?

Veliko težje kot danes, saj župan v prvem mandatu ni imel nobene možnosti odločanja, vlogo predsedujočega je dobil pozneje. V prvem mandatu so se koalicije sklepale na podlagi drugačnih izhodišč kot danes, ko v bistvu župan sestavlja koalicijo. Na nek način je zdaj nekoliko lažje, po drugi strani pa smo tedaj orali ledino. Iz tistega enoumja, partijskega režima, kot temu pravimo, je danes, v demokraciji, odločanje dejansko nek kompromis, čeprav ne na sami občinski seji, ampak nekaj prej v koaliciji.

Kakšni pa so bili takrat motivi za delo v občinskem svetu?

Osebno se zaradi finančnega vidika, kot se danes dogaja, gotovo nisem vključil v delo občinskega sveta. Minimalni dohodek, ki sem ga dobival kot občinski svetnik, mi je štel v dohodnino in pri presežku, ki ga imam v obratovalnici, ta znesek kot davek vrnem državi. Moj motiv je bila izključno želja nekaj narediti za svoj kraj in celotno občino. Marsikaj smo tudi uspeli postoriti, zato mi teh 20 let nikakor ni žal. Politiko sem kot svetnik SLS, ki sem jo v Logatcu ustanavljal, vseh 20 let posvečal krajanom oziroma občanom. Po letošnjih lokalnih volitvah sem zaradi neuspeha SLS razočaran, ker je bila ta stranka ves čas zelo močna. Ne razumem, zakaj so nas volivci kaznovali, da imamo v prihodnjem mandatu samo enega svetnika.

 

Rudolf-pred hiso1

Katera bitka, ki ste jo kot občinski svetnik izbojevali v minulih 20 letih, je bila za vas najtežja?

Vsaka je bila težka. Vedno sem nastopal kot občinski svetnik in ne kot »lokal patriot«. Vesel sem, da smo Logatec, za katerega so Logatčani vedeli povedati, da je »dolga vas«, pomagali razviti v pravo lepo mesto na Notranjskem. Ena izmed težjih nalog je bila obnova Tržaške ceste od Kalc do krožišča z javno razsvetljavo in vodovodom. Zdaj se zaključuje gradnja čistilne naprave, večji zalogaji so bili mrliška vežica, nova vrtca… Svetniško delo ocenjujem kot zelo uspešno.

Ali je bilo  zanimanje mladih za delo v občinskem svetu večje kot danes?

Ta problem je prisoten vseskozi, ne samo pri nas, pač pa v vsej državi. Vedno smo stremeli k pomladitvi občinskega sveta, a nam to ni najbolje uspevalo.  Imam pa občutek, da je v tem mandatu pristopilo nekaj več mladih. Mogoče tudi zato, ker se je nekaj starejših umaknilo, vendar to po mojem mnenju ni glavni razlog. Upam si trditi, da bodo mladi postopoma ugotovili, da se je potrebno politično udejstvovati in za svoj kraj tudi na ta način nekaj prispevati.

Kakšen razvoj Logatca bi si želeli v prihodnje?

Na področju športa, kulture in rekreacije nam še marsikaj manjka. Športnega centra si občina nikakor ne more privoščiti. Na področju kulture se pravzaprav že vseh 20 let pogovarjamo o Narodnem domu v Dolenjem Logatcu, vendar ga tudi v prihajajočem mandatu ne vidim. Na teh področjih bi po mojem mnenju moral Logatec narediti resne korake naprej. Občina sicer še marsikaj potrebuje, pohvalno pa je, da se zaključuje komunalna infrastruktura, obnova vodovoda in gradnja kanalizacije s samo čistilno napravo. V obrtnih conah je še vedno ogromno prostora, močno pa zaostajamo na področju turizma.

Je med občinskimi svetniki še kdo, ki ima tako dolg staž kot vi?

Seveda, Boris Hodnik, ki politično udejstvovanje za razliko od mene nadaljuje tudi v prihajajočem mandatu.

Kaj boste počeli zdaj, ko ne boste več vpeti v politiko? S čim se boste ukvarjali?

Upam, da bom mirno užival v pokoju. Rad imam rekreacijo, hojo v naravi, sem tudi aktivni lovec …

Kaj bi svetovali, na srce položili novoizvoljenim svetnikom?

Da bi bili pri sprejemanju občinskega proračuna kar se da razumni in se čim bolj dosledno držali štiriletnega programa ter zagovarjali realne odločitve.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Vrh Sekirice v Logatcu bo zaplapolala največja slovenska zastava

Zastava je simbol države, v kateri živimo, in jo izobesimo iz pripadnosti, slavja, spoštovanja, ponosa, …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja