Obvestilo

Furmanski praznik bo v nedeljo oživil Postojno

V nedeljo, 14. julija, bo Postojna v znamenju furmanov. Od jutra do polnoči se bo namreč pri Postojnski jami odvijal tradicionalni, po vrsti že 28. Furmanski praznik.

Začel se bo ob 8.00 s pohodom in kolesarjenjem Po poteh nekdanjih kontrabantarjev, v sodelovanju s Planinskim društvom Postojna; start in zaključek bo na prireditvenem prostoru Furmanskega praznika. Poldrugo uro pozneje je na programu jahanje konj in vožnja z zapravljivčki, vse do večera pa pokanje z biči ob zvokih narodnih in furmanskih viž harmonike na ploščadi pred Postojnsko jamo. Predstavilo se bo prek 40 razstavljavcev domače in umetnostne obrti in drugih dejavnosti – kovač, sedlar, kolar, pletar, sodar, lončar, rezbar, žganjekuha, čebelarstvo, lectarstvo, zeliščarstvo, izdelava narodnih noš, vezenje in čipkarstvo, čevljarstvo, slamnikarstvo, lesena roba … predstavniki lovskih družin pa se bodo pomerili v kuhanju lovskega golaža. Ob 10.00 se bo začelo tekmovanje v diatonični harmoniki, za pokal Postojnske jame 2019, KUD Musica Proteus, uro pozneje pa predstavitev starodobnih vozil, Društvo ljubiteljev starodobnih vozil Postojna in predstavitev žganjekuhe ter  šilce krepkega za pokušino.  

Razglasitev rezultatov tekmovanja v diatonični harmoniki in podelitev pokalov bo ob 12.30, ob 13.00 pa razglasitev rezultatov tekmovanja v kuhanju lovskega golaža in podelitev nagrad.

Vrhunec prireditve bo ob 15.00 sprevod furmanov s konji, vozovi in tovori ter drugih z Notranjske, Dolenjske, Gorenjske, s Krasa, Štajerske, Istre … po taktu Postojnske godbe 1808, mažoretk KD Franc Žiberna Povir in Godbeno društvo Nabrežina, Italija, s parkirišča pri TiC-u pri Mercator Center, po Tržaški cesti in Jamski cesti na osrednje prizorišče, ob 16.30 pa  razglasitev najbolj izvirnega voza s tovorom ter furmana in podelitev nagrad.

Organizatorji obljubljajo obilo zabave in plesno glasbo ter »okuse furmanskih jedi«, furmanske golaže, klobase, pršut najlepše prasice, kračo s hrenom po Krpanovo, furmansko prato, kontrabantskega piščanca in furmansko pojedino še pozno v noč. …

Turistično društvo Postojna / Uredništvo NzN

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja