Obvestilo

Gasilci opravili junaško delo

V več kot 50-urni gasilski intervenciji ob požaru podjetja Excelza so gasilci opravili junaško delo, je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril regijski poveljnik Civilne zaščite Sandi Curk. Po navodilih NIJZ so v Postojni opravili čiščenje otroških igral v mestu, v vrtcih so očistili beton in tartan, predlagana pa je tudi košnja trave. Največji problem na intervenciji je bilo pomanjkanje vode.

Po Curkovih besedah se požar zahvaljujoč visoko strokovnemu vodenju intervencije ni razširil na bližnje stanovanjsko naselje, saj bi bili v tem primeru prisiljeni evakuirati dva do tri tisoč ljudi. Regijski poveljnik CZ je izpostavil tudi pomen prostovoljcev, ki so svojo pomoč ponudili že v prvih minutah po izbruhu požara.

Strokovnjaki NIJZ so kot prvi ukrep priporočili zapiranje oken, saj je vdihavanje prašnih delcev zdravju nevarno, predvsem ko gre za kronične bolnike. Kot je povedala predstavnica NIJZ, veter k sreči  ni prenašal dima po naselju, so pa z inštituta priporočili čiščenje igral in tal, kjer se igrajo otroci, in košnjo trave. Požarna voda pa bo iz podjetja Unika TT pripeljana v čistilno napravo.

Gasilci so s hitro intervencijo preprečili tudi morebitno ekološko nesrečo v omenjenem podjetju, ki se ukvarja s prodajo igrač. V akciji se je med drugim izkazalo, da gasilci potrebujejo večje vozilo za vodo, preveriti pa bo treba tudi hidrantno omrežje, saj je vode že kmalu po začetku intervencije začelo primanjkovati, saj so je v prvih urah ob temperaturi prek tisoč stopinj zaradi izparevanja porabili tisoč kubikov.

Poveljnik PGD Postojna in vodja intervencije ter nesporni junak akcije Mitja Šantelj (na vodilni fotografiji) je kot največji uspeh akcije navedel, da nihče ni bil težje poškodovan in da so požar dovolj hitro omejili, da se ni razširil na bližnje gospodarske objekte.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Mitja Šantelj, vodja intervencije

 

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja