Obvestilo

Gasilci PGD Unec učili sokrajane uporabe defibrilatorja

Unški gasilci so na steno gasilskega doma včeraj dokončno namestili omarico za AED. Opremljena je z lučko, ogrevanjem in hlajenjem (odvisno od zunanje temperature) ter z alarmom. AED je tako dokončno predan v uporabo gasilcem in drugim mimoidočim, ki lahko pomagajo ob zastoju srca. Da bi čim več ljudi lahko pomagalo, so gasilci za krajane organizirali izobraževanje iz temeljnih postopkov oživljanja ter uporabe defibrilatorja. Dogodka se je skupaj udeležilo približno 50 ljudi, kar potrjuje da v PGD Unec delajo dobro, da nas ljudje podpirajo in, seveda, da ljudem ni vseeno za sočloveka, ki ga lahko doleti nenadni zastoj srca. 
Izobraževanje je potekalo v dveh delih, in sicer iz teoretičnega in praktičnega, vodila pa ga je članica PGD Unec Valerija Nemgar, dipl.med.sestra, ki je pojasnila, zakaj pride do zastoja srca, kako pristopimo k poškodovancu, opisala temeljne postopke oživljanja in pomoč z defibrilatorjem. 
Delo po skupinah so vodili izkušeni reševalci Robert Sabolj dipl.zdravstvenik, Denis Kordež, dipl. zdravstvenik Urban Jakopin, bolničar in član ekipe prve pomoči Cerknica ter Valerija Nemgar. 
Vsi prisotni so tako lahko na lutkah praktično preizkusili pristop k poškodovancu, temeljne postopke oživljanja ter oživljanje s pomočjo defibrilatorja. 
S tem pa izobraževanja ni konec, saj gasilci PGD Unec v prihodnjih dneh in tednih načrtujejo še nekaj terminov za krajane ter zaposlene v okoliških podjetjih.

Vir: PGD Unec

Ne spreglejte

Kolesarčki spoznavali prometna pravila

Sklad vrtca Kurirček Logatec Vesele nogice je s članicami sklada v sodelovanju z vodstvom vrtca …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja