Obvestilo

Gasilci vnovič uspešno posredovali ob srčnem zastoju

Gasilci PGD Zagorje, ki so tudi člani ekip prve pomoči Rdečega križa, so v Parjah v soboto, 27. avgusta, uspešno oživljali osebo, ki je doživela srčni zastoj. Do prihoda postojnske ekipe nujne medicinske pomoči so gasilci prizadeto osebo oživljali z defibrilatorjem.

Oseba je bila nato s helikopterjem letalske policijske enote in v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči prepeljana na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana.

Gre za še eno uspešno reševanje po nastanku projektne skupine Ponosni, da lahko pomagamo! Leta 2012, po dveh uspešnih oživljanjih, je namreč skupina takrat štirinajstih fantov in deklet skupaj s Stojanom Boličem – pri katerem je že dolgo tlela želja, da bi idejo, ki jo dobil na terenu in jo je želel prenesti v domače kraje – pričela z projektom vzpostavitve javne mreže avtomatskih defibrilatorjev (AED) v Občini Pivka. Namen projekta je bil vzpostaviti sistem prve in najnujnejše pomoči v primeru srčnega zastoja, v katerem bi veliko vlogo odigrali gasilci, s katerimi se je ta projekt pravzaprav sploh začel. Kjer pa gasilcev ni, pa bi vlogo reševalcev prevzeli laiki, izobraženi za ukrepanje ob srčnem zastoju, vsi pa bi seveda ostali prostovoljci.

Tako so bili v sodelovanju z Občino Pivka, zasebnimi podjetji iz občine in RKS-OZ Postojna-Pivka nabavljeni avtomatski defibrilatorji, ki so danes nameščeni v Jurščah, v Dolnji Košani, na Bujah, v Šmihelu, Zagorju, Pivki, na Kalu, v Trnju.

Izvedena so bila tudi številna izobraževanja za laično javnost, obenem pa se je usposobilo večje število prvih posredovalcev, ki so del sistema zaščite in reševanja v Občini Pivka. Vsi navedeni AED-ji so javno dostopni.

Projekta skupina bo ob pomoči Občine Pivka tudi v prihodnjem letu nadaljevala s širitvijo mreže javno dostopnih defibrilatorjev in z izobraževanjem tako skupin prvih posredovalcev AED kot laične javnosti.

Fotografije iz arhiva PGD Zagorje

Pivka-gasilci4

Pivka-gasilci3Pivka-gasilci2

Ne spreglejte

Poletni glasbeni festival Cantabile: v soju luči in čudovite glasbe

V četrtek, 27. junija 2024, ob 20.30, se bo v Logatcu začel že 11. poletni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja