Obvestilo

Gasparijeve jaslice v Selščku

Tudi letos so Selščani ob najbolj priljubljeni izmed poti, ki vodijo na Veliko Špičko, postavili jaslice v naravni velikosti, kakršne je pred natanko 101 letom ustvaril slavni Selščan – slikar Maksim Gaspari. Gasparijeve jaslice je iz brezove plošče izdelal Robert Kužnik.

Pred sto leti so prevladovale papirnate jaslice. Gaspari je ustvaril “ljudske” jaslice, ki prikazujejo ljudske običaje v adventnem in božičnem času. Vsebujejo 70 različnih likov, vsi so oblečeni v ljudskih oblačilih tistega časa. V središču je hlevček z Marijo v ljudski noši z belim predpasnikom in Jožefom v kožuhu s polhovko, med njima pa je novorojeni Jezušček. Okrog hlevčka so pastirji, kmetice, stari modri možje s pipami v ustih, glasbeniki v kožuhih s polhovkami, kočija in gosposki par pred njo, sveti trije kralji ter domače živali. Nad hlevčkom sta angela, ki naznanjata veselo novico rojstva odrešenika. V ozadju na vrhu hriba stoji mesto Kranj, nad njim pa zvezda repatica. Pred kočijo je par, ki naj bi ponazarjal Franceta Prešerna in Primičevo Julijo. Za dekletom v narodni noši s cvetjem v rokah sta mati in otrok – najverjetneje Maksim s svojo mamo.

Vir: NRP

Fotografije: Eva Kobe

 

Ne spreglejte

Projekt Predjama Sustainable – uvod v trajnostno mobilnost na Postojnskem

Projekt, usmerjen v upravljanje trajnostne mobilnosti na turistični lokaciji Predjama, podpirajo Islandija, Lithenštajn in Norveška …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja