Obvestilo

Generacija umre, spomin ostane- s slovesnosti pri ruskem spomeniku na Kalcah

100 let mineva od konca prve svetovne vojne, več kot 70 od druge, generacije umirajo, a spomini na leta vojn v zavesti narodov ostajajo. Tako v slovenskem kot ruskem in mnogih drugih, katerih ljudje so izgubili življenja v tistih krutih časih. 

Že deveto leto zapored so se  9. maja dopoldne na jasi v Vodicah pri Kalcah ob spomeniku ruskim ujetnikom 1914-1918 zbrali predstavniki Mednarodnega kluba slovanskih rojakov RUSLO, občine Logatec, Združenja borcev za vrednote NOB Logatec in drugi.

Govorniki – predsednik društva RUSLO Evgenij Meleščenko, predsednica koordinacijskega odbora organizacij rusko govorečih priseljencev v Sloveniji Evgenija Breskvar, logaški župan Berto Menard in predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Logatec Vesna Jerina – so se poklonili spominu na ruske vojne ujetnike, ki so umrli na teh prostorih v krvavih in nečloveških vojnih razmerah v prvi svetovni vojni. V svojih nagovorih niso pozabili omeniti tudi, da ravno 9. maja praznujemo Dan zmage nad fašizmom, v novejšem času pa še Dan Evrope.  Vsi so si bili edini v tem, da moramo spomin na te čase prenašati na bodoče rodove, katerim pa je potrebno zagotoviti čim boljše pogoje za življenje. Slovesnosti se je udeležila tudi prva sekretarka veleposlaništva Rusije v Sloveniji ga. Evgenija Nefedova, ki je poudarila, da je zadovoljna, da sodelovanje med obema državama, ki je vzklilo v tistih težkih časih, še vedno traja. Spregovorila je v materinem jeziku, na koncu pa po naše vsem zaželela:« Čistega neba, dobro zdravje in vse lepo!«.

Harmonikar Valerij nas je s pesmimi Vgozdu pri fronti, Smugljanka, Zemljanke, nam bolj znano Katjuša in drugimi, popeljal v minule čase. Ruski gostitelji so nam postregli s kozarčkom njihove tradicionalne pijače, katero se mora začiniti s kumarico, s čajem in z raznimi slaščicami ter tradicionalno rusko solato, ki je podobna francoski, a z večjo količine pese, ki je že po naravi rdeče barve.

Tekst in slike: Brane Pevec

Ne spreglejte

Še eno uspešno reševanje v vodonosu na meji človeških zmogljivosti

Člani cerkniške ribiške družine so se v četrtek spopadli s  peklenskim reševanjem  v Vodonosu. Rešili …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja