Obvestilo

Gluhi štruklji

To so štruklji brez nadeva. Ko smo jih na eni izmed delavnic pred časom pripravljali, so mi rekli, da to ne more biti dobro. Zato smo v enega dali malo skute. Nazadnje so ugotovili, da niso tako slabi in so tudi štruklji brez nadeva odlični. Da pa jed ni tako slaba, priča tudi podatek, da sem jih morala pripraviti dve leti zapovrstjo za družbo, s katero se dobim za silvestrovo in poleg vseh eksotičnih in nenavadnih jedi je bila ta najbolj eksotična, saj je prvo leto ni nihče poznal in se jim je priprava zdela zelo nenavadna. So pa lahko odlična priloga tudi tujim jedem, ki so v zadnjem času tako priljubljene. Če pa niste prepričani, ali bo jed uspela ali ne, pa vam jo še vedno lahko pokažem tudi v živo.

Sestavine:
0,5 kg moke
350 ml vode
1 JŽ olja
½ kocke kvasa
sol
sladkor

Pripomočki:
posoda za vzhajanje
posoda za kuhanje
sukanec
ponev
Potek dela:
Na dno posode damo sol, dodamo moko, v katero naredimo luknjo in vanjo dodamo ostale sestavine razen vode. Pričnemo z mesenjem in počasi dolivamo vodo, da dobimo mehko in kompaktno testo. Testo vzamemo iz posode in položimo na pult, ki ga pomokamo, in nekaj časa gnetemo. Posodo posujemo z nekaj moke, damo zgneteno testo nazaj vanjo, pokrijemo in pustimo vzhajati. Ko vzhaja, stresemo na pult, oblikujemo 5x10cm velike štručke in pustimo, da vzhajajo na pomokani deski. Vzhajane v slanem kropu kuhamo 4 minute na eni in 4 minute na drugi strani. Kuhane vzamemo ven in jih razkosamo z vilicami ali razrežemo. Ponudimo s prilogo, kot so golaž, drobtine ali ocvirki.

Namig kuharja:
Večkrat se mi zgodi, da nisem čisto prepričana, ali je kuhano ali ne. Takrat vzamem ven en kos in ga razpolovim. Če se ne povleče sredina, potem je kuhan.

Če režemo z nožem, potem se štruklji potlačijo, zato je najenostavneje rezati jih s sukancem.

Besedilo in foto: Klavdija Hiti

Ne spreglejte

Perutničke na žaru

Za zimo pride pomlad, iz preteklosti pridemo v sedanjost in prihodnost. V preteklih tednih in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja