Obvestilo

Godba Cerknica izdala novo zgoščenko Solissimo

Godba Cerknica je v cerkniškem kulturnem domu včeraj predstavila svojo najnovejšo zgoščenko Solissimo, na zgoščenki pa se skupaj s cerkniško godbo predstavljajo solisti. V živo pred cerkniško publiko so se predstavili posamezni solisti in Trobilni ansambel Godbe Cerknica, mlada zasedba, ki je bila ustanovljena prejšnje leto na pobudo umetniškega vodje Godbe Cerknica Mitje Dragoliča. Gost večerja je bil skladatelj, dirigent, violinist in glasbeni pedagog Tomaž Habe. Prireditev je povezovala igralka Marijana Brecelj, ki je večer popestrila z zanimivimi intervjuji.

Na začetku večera smo lahko slišali  tradicionalno pesem Ptice se sele na jug, ki velja za neuradno godbeno himno, ki je sicer na zgoščenki ne boste našli, a jo godbeniki nadvse radi izvajajo. Kot prvi solist je na oder stopil Janez Žnidaršič, ki je zaigral  1. stavek Koncerta za tubo in pihalni orkester Edwarda Gregsona. Janez Žnidaršič je svojo glasbeno pot začel na Glasbeni šoli Frana Gerbiča v Cerknici kot pozavnist. Po dveh letih šolanja se je pridružil godbi, kjer pa je na pobudo dirigenta Toneta Urha začel igrati tubo. Svoje znanje je nadgradil še na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer je študij zaključil z odliko. Že med študijem je postal član Orkestra Slovenske filharmonije, kjer igra še danes. Je eden najzaslužnejših članov Godbe Cerknica in odličen glasbenik ter učitelj, ki svoje znanje uspešno prenaša na mlajše generacije.

solissimo1
Katarina Skuk na spremljavi in Janez Žnidaršič, ki je nastopil kot prvi solist in zaigral 1. stavek Koncerta za tubo in pihalni orkester Edwarda Gregsona.

Kot drugi solist je na oder stopil Aljaž Venišnik, ki je kljub svoji mladosti že odličen glasbenik, kar je dokazal tako na zgoščenki kot tudi na glasbenih tekmovanjih, kjer je med drugim osvojil naslov državnega prvaka in mednarodnega prvaka. Glasbeno šolanje je začel v Glasbeni šoli Postojna pri profesorju Nikici Banjacu, ki je tudi član Godbe Cerknica, nadaljeval ga je na Umetniški gimnaziji v Kopru in na Konservatoriju za glasbo in balet. Od leta 2015 njegov rog zveni tudi v »Štalci« – domu cerkniških godbenikov. Aljaž je zaigral del Koncerta za rog št. 1 Richarda Straussa.

solissimo2
Mladi in nadarjeni Aljaž Venišnik.

V cerkniški godbi veliko energije posvetijo vzgoji mladih – Godbena šola, ki deluje ob podpori Občine Cerknica in sponzorja Ydria Motors oz. ebm-papst Slovenija, vzgaja že tretjo generacijo nadebudnih glasbenikov – skoraj četrtino godbe sestavljajo profesionalni glasbeniki oz. mladi glasbeniki, ki so na poti, da to postanejo. Ita Nagode je glasbeno šolanje začela v Glasbeni šoli Cerknica, svoje znanje je nadgrajevala tudi v godbeni šoli, nato pa je šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, sedaj pa se izobražuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Ita je na večer predstavitve igrala Prokofijev balet Romeo in Julija v Ljubljanski operi, zato so obiskovalci lahko poslušali, kako je na zgoščenki izvedla Mali Čardaš Pedra Iturraldeja.

solissimo3
Voditeljica večera Marijana Brecelj in umetniški vodja godbe Cerknica Mitja Dragolič med pogovorom.

Trobilni ansambel godbe Cerknica je zaigral tudi priredbo skladbe, ki jo na zgoščenki igra solistka na klavirju Ana Rus. Ana je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, študij je nato nadaljevala Celovcu, sedaj pa uči na Glasbeni šoli Moste-Polje, kot zunanja sodelavka pa je zaposlena  tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Tekom študija je prejela več priznanj na tekmovanjih, študentsko Prešernovo nagrado na Akademiji za glasbo, kot solistka pa je koncertirala tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in z Orkestrom SNG Maribor, igra pa tudi v različnih komornih zasedbah in jazz zasedbah. Na zgoščenki izvaja skladbo z naslovom Poema – fantazija za klavir in pihalni orkester, katere avtor je Tomaž Habe. Habe s cerkniško godbo rad sodeluje. Godbenikom je posvetil  tudi skladbo Uvertura 1840 ob 90. obletnici Godbe Cerknica, več njegovih skladb pa je orkester izvedel tudi na priljubljenih poletnih večerih, novoletnih koncertih in enega tudi na zgoščenki Solissimo – gre za skladbo Vandrovec, ki je napisana za trobilni ansambel, ki so jo izvedli na koncu večera.

solissimo4
Pred mikrofon sta stopila tudi solistka Ana Rus in skladatelj Tomaž Habe.

Godbo Cerknica boste v živo spet lahko slišali na tradicionalnem božično-novoletnem koncertu v športni dvorani Cerknica na božič 25. decembra.

Še nekaj utrinkov iz predstavitve zgoščenke Solissimo. Foto: Andreja Jernejčič

solissimo5

solissimo

solissimo6

dsc_4206

dsc_4194

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja