Obvestilo

Godba Cerknica v Milanu

Na svetovni razstavi EXPO 2015, ki se od maja do oktobra odvija v Milanu, so pretekli vikend skupaj z maskotami cerkniškega pusta nastopili cerkniški godbeniki. Vsake dva tedna se v slovenskem pavilijonu predstavlja ena slovenska regija, godba Cerknica pa je ponosno zastopala zelene barve Notranjsko-kraške regije in Zelenega Krasa.

Godba Cerknica je med svoje dosežke vpisala še eno zgodovinsko prelomnico. V soboto in nedeljo so se v treh nastopih predstavili obiskovalcem največjega dogodka na svetu, ki je večji celo od olimpijskih iger. Svetovna razstava EXPO 2015 v Milanu predstavlja 144 držav, med njimi s svojim pavilijonom in blagovno znamko I feel sLOVEnia. EXPO na vsakih pet let poteka že od sredine 19. stoletja, na razstavi pa se predstavljajo države s svojimi dosežki, naravnimi znamenitostmi, kulturno, kulinariko. Vsako leto ima EXPO svojo tematiko, letošnja je hrana s geslom  Nahraniti planet, energija za življenje. 

Godba Cerknica v Milanu1 Godba Cerknica v Milanu3

Leta 2010 je razstava potekala v Šanghaju, gledalo si jo je preko 70 milijonov ljudi, letošnja razstava v Milanu pa naj bi pritegnila okoli 20 milijonov. Naslednja razstava EXPO bo leta 2020 v Dubaju, milanski EXPO pa je enkratna priložnost za vse, ki bi si razstavo radi ogledali v živo. Nazadnje je EXPO v Milanu potekal leta 1906, to pa je bil tudi nam najbližji tovrstni dogodek. Razstava EXPO stoji na močvirju in prav na močvirju so se odlično počutile maskote cerkniškega pusta: žaba, Butalec in dve čarovnici s Slivnice, ki sta popestrili nastop Cerkniške godbe.

Filozofija razstave EXPO je, da se prostor, kjer poteka, povrne v prvotno stanje, zato morajo države svoje paviljone odstraniti do maja 2016, Slovenija pa bo svoj paviljon za simbolično ceno dala na dražbo.

Godba Cerknica v Milanu2

 

Godba Cerknica je s svojim nastopom požela veliko pozornosti in odobravanj različnih organizatorjev in delegacij, dobili pa so tudi povabilo na zaključno zabavo EXPO 2015, ki bo potekala oktobra.

Zeleno Notranjsko je poleg godbenikov in maskot cerkniškega pusta predstavljala tudi Urša Telič Miler iz Hiše izročil. Obiskovalcem je predstavila značilno predelavo lanu.

Besedilo in foto: Andreja Jernejčič

 

Ne spreglejte

Večgeneracijski družinski center v Cerknici odpira svoja vrata

Večgeneracijski družinski center v Cerknici v sredo 1. junija odpira svoja vrata v prostorih Galerije …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja