Obvestilo

Gosarjev večer: kako omejiti pohlep kapitalizma?

Ob 80-letnici Bohinjskega tedna je zadnji četrtek v decembru v organizaciji Občine Logatec in logaške knjižnice v Narodnem domu potekal 8. Gosarjev večer z uglednim gostom dr. Petrom Kovačičem Peršinom, pisateljem in urednikom, ki je osvetlil Gosarjev pogled na narodno gospodarstvo. Gosar je namreč v svojih strokovnih spisih o gospodarstvu poudarjal, da je za obstoj naroda in tudi suverenosti njegove države bistvena gospodarska samostojnost in trdnost. Svoj načrt narodnega gospodarstva pa je orisal v svojem temeljnem delu Za nov družabni red.

Čeprav je pisal v 30-ih letih prejšnjega stoletja, so Gosarjeve ideje še kako pomembne za današnji dan, je med drugim poudaril župan Berto Menard in izpostavil Gosarjevo misel, da je tisti, ki ima več, prek neke socialne note dolžan pomagati tistemu, ki nima.

Po Peršinovem mnenju je termin narodno gospodarstvo po krivici zapostavljen. Tujci nam dajo delo in plače, poberejo pa tudi dobiček, je dejal. »Bistveno vprašanje je, kako omejiti pohlep kapitalizma.«

Izredno zanimivemu predavanju, ki sta mu prisluhnila tudi Lojze Peterle in akademik dr. Boštjan Žekš, pa v Logatcu tudi tokrat ni pritegnilo toliko občinstva, kot bi si ga zaslužilo.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Uroš Gutnik

Ne spreglejte

Na finalu POPRI tudi letos najboljši

Finale in zaključna prireditev nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI, ki se je včeraj …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja