Obvestilo

Gospodarstvo Primorsko-notranjske regije lani za 30% povečalo dobiček

Tako gospodarske družbe kot samostojni podjetniki Primorsko-notranjske regije so lani poslovali zelo uspešno. Družbe so leto so zaključile z neto čistim dobičkom v višini 53,8 milijona evrov, kar je 30 odstotkov več kot v 2016. Po stopnji rasti dobička to regijo uvršča v sam vrh, med najboljše tri regije v Sloveniji, a rast plače ne sledi rasti dobička, je na novinarski konferenci povedala vodja izpostave Ajpes Postojna Larisa Benassi.

 »Dobiček je precej poskočil, rast je znatno večja kot leto prej. Po sami stopnji rasti dobička se regija uvršča v sam vrh v Sloveniji, med tri najboljše v Sloveniji. Prehiteli sta nas samo savinjska in jugovzhodna Slovenija,« je pojasnila Benassijeva. Po podatkih poslovnega registra Slovenije je bilo v leti 2017 v regiji novoustanovljenih 66 družb. Nad 16 družbami je bil uveden insolvenčni postopek, v vseh primerih je šlo za stečaj. Največ, 6%,  je mikro družb, majhnih družb je 11%, srednjih, slab odstotek pa velikih. »Opazni so prehodi v večjo velikost. Imamo pa več mikro in majhnih družb. Družbe povečujejo velikost,« pravi Benassijeva.

Najzaslužnejše srednje velike družbe

Na uspešnost poslovanja v regiji so najbolj vplivale srednje družbe. Čeprav jih je najmanj, samo 25, so s 26% vseh zaposlenih so ustvarile skoraj 32% vseh prihodkov in 46 % vsega neto čistega dobička v vsej regiji. Ostala polovica neto čistega dobička je enakomerno porazdeljena med mikro, majhne in velike družbe.

Kot zanimivost je Benassijeva dodala, da je čisti dobiček nad 500 000 evri zabeležilo 26 družb, čisto izgubo v višini več kot 500 000 eur pa sta ugotovili dve družbi, med katerima prednjači Intech Les, ki ima več kot milijon evrov izgube. Ta izguba predstavlja več kot 31% vse čiste izgube v regiji in je vplivala tudi na skupni rezultat.

Premoženje družb, dobrih 989 milijonov evrov, se je glede na dvig cen potrebščin realno povečalo. Kapital je znašal dobrih 479 milijonov evrov. »Zmanjšal  se je delež dolgoročnih obveznosti, kar pomeni, da je gospodarstvo v regiji dolgoročno manj zadolženo in ta zadolženost je nižja od slovenskega povprečja,« dodaja Benassijeva.

Prevladujoča izvozna usmerjenost

Lani so družbe v regiji ustvarile 1,3 milijarde evrov prihodkov in dobrih 1,2 milijarde odhodkov. V primerjavi s slovenskim gospodarstvom so še vedno nadpovprečno izvozno usmerjene, saj je bila skoraj polovica ali 49,5 odstotka čistih prihodkov od prodaje ustvarjenih na tujem trgu, medtem ko slovensko povprečje znaša 41 odstotkov.

Najpomembnejši trg predstavljajo države EU, tu je bilo ustvarjenih 42 odstotkov vseh čistih prihodkov od prodaje. Največ prihodkov in hkrati odhodkov so zabeležile družbe iz predelovalnih dejavnosti, med občinami v regiji pa družbe iz občine Postojna.

»Presenetljivo je, da so ob 30-odstotni rasti dobička plače zaposlenih zrasle le za dva odstotka,« je dejala Benassijeva.  Konec lanskega leta je 8331 zaposlenih v povprečju prejemalo 1389 evrov bruto plače mesečno, kar je 12 odstotkov pod slovenskim povprečjem.

Leta 2017 je v regiji delovalo tudi 1558 samostojnih podjetnikov, kar je dva odstotka manj kot leto poprej. Podjetniki so v letu 2017 zaposlovali 1.109 delavcev, njihovo število pomeni le 13% delavcev zaposlenih v gospodarskih družbah regije. Povprečna bruto plača na zaposlenega pri podjetnikih v regiji je znašala 980 evrov in se je v letu 2017 povečala za 25 evrov. Še vedno pa precej zaostaja za povprečno plačo zaposlenih v gospodarskih družbah regije, ki znaša 1.389 evrov, kot tudi za povprečno plačo zaposlenih pri podjetnikih na ravni republike, ki znaša 1.001 evrov.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

Ne spreglejte

Še eno uspešno reševanje v vodonosu na meji človeških zmogljivosti

Člani cerkniške ribiške družine so se v četrtek spopadli s  peklenskim reševanjem  v Vodonosu. Rešili …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja