Obvestilo

Gospodarstvo v regiji s spodbudnimi rezultati

Ob robu vladnega obiska v primorsko-notranjski regiji  so na Območni gospodarski zbornici Postojna predstavili rezultate poslovanje gospodarskih družb ter samostojnih podjetnikov v regiji v preteklem letu. Po besedah direktorja postojnske GZS Boštjana Požarja so rezultati izredno spodbudni.

»Gospodarstvo v regiji je v preteklem letu poslovalo najboljše v zadnjih desetih letih. Večina kazalcev temu pritrjuje. Ustvarili smo največ neto čistega dobička,  podjetja so povečala kapitalsko vrednost, povečalo se je število zaposlenih, skratka, gospodarstvo očitno okreva,« je optimističen Požar, ki razloge za lepo sliko gospodarstva vidi v spletu različnih dejavnikov. Podjetja so se nekoliko razdolžila, rast dodane vrednosti je bila višja od rasti plač, tudi cene energentov so se znižale …

Očitno pa brez težav v prihodnje ne bo šlo: »Struktura gospodarstva v primorsko-notranjski regiji  je pač taka, da smo proizvodno naravnano gospodarstvo, ki bo imelo v novi finančni perspektivi velike težave pri  dostopu so razvojnega denarja. Sredstva se namreč namenjajo za raziskave, razvoj, inovacije, človeške vire.«

Samostojni podjetniki že četrto leto nadaljujejo pozitiven trend

»Poslovni izid oziroma čisti dobiček samostojnih podjetnikov se je povečal za 43 odstotkov, in je znašal 10,5 mio eur. Samostojni podjetniki nadaljujejo pozitivni trend že četrto leto zapored,« je povedala Larisa Benassi, vodja postojnske izpostave Ajpes.  Po njenih besedah se je izguba glede na lani zmanjšala za 25 odstotkov, razlika pa je potegnila dobiček višje.

Najboljše so poslovali tisti podjetniki, ki so poleg sebe zaposlovali le enega zaposlenega. Ustvarili so slabi 2/3 skupnega dohodka. Najuspešnejši so bili podjetniki iz IB, tesno za petami pa  stojijo podjetniki iz Postojne. Med dejavnostmi tradicionalno prednjači avtoprevozništvo, sledijo pa mu predelovalne dejavnosti.  Podjetniki pa žal ne sledijo gospodarskim družbam v regiji, ki so izrazito izvozno usmerjene.

Po besedah Benassijeve so podjetniki v preteklem letu zaposlovali nekaj več kot 1.100 delavcev, kar pa je le 14% vseh zaposlenih v regiji.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

Ne spreglejte

V Prestranku rase nova ekonomsko-poslovna cona

Župan Očine Postojna Igor Marentič je z izvajalci podpisal pogodbo za izvedbo projekta Regijsko obrtno …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja