Obvestilo

Gospodarstvo v regiji v letu 2019 uspešno

Družbe Primorsko-notranjske regije so v letu 2019 poslovale uspešno. Zabeležile so  skoraj 6,4 mio neto čistega dobička, ki pa je v primerjavi z letom 2018 padel za devet odstotkov, je na novinarski konferenci povedala Larisa Benassi, vodja postojnske izpostave Ajpes. Med vzroki, ki jih ugotavljajo iz letnih poročil, je predvsem manjši obseg poslovanja, zaznati pa je tudi krčenje gospodarske aktivnosti, predvsem na področjih predelovalne dejavnosti in trgovine. Zabeleženo je bilo tudi več čiste izgube.

Najbolje so poslovale velike družbe, deseterica jih je zaslužnih za prek 40 odstotkov oz. 25 mio evrov neto čistega dobička. Sledijo jim srednje družbe, ki jih je bilo 24, in so zaslužne za 17,6 mio. Pomemben akter pri rezultatih so tudi manjše družbe, ki največ zaposlujejo, vendar so pridelale tudi največ, za 3,5 mio čiste izgube. Najmočnejše dejavnosti ostajajo na področju predelovalne dejavnosti, med njimi je tudi največ izvoznikov.  Ohlajanje gospodarstva v tujini pa je zaznamovalo tudi poslovanje izvoznih podjetij v regiji.

Najpomembnejša med občinami je Postojna, družbe te občine so ustvarile tretjino čistega dobička. »Zanimivo je tudi, da so družbe regije manj dolgoročno zadolžene kot republiško gospodarstvo. Njihove dolgoročne obveznosti predstavljajo 17% vseh virov sredstev, medtem ko je na ravni republike ta delež 21-odstoten,« je dodala Benassijeva.

Plače zaostajajo

Povprečna mesečna bruto plača v družbah regije se je v primerjavi s preteklim letom povišala, znašala je 1.496 eur, vendar precej zaostaja za republiškim povprečjem. Je pa dober podatek zaposlovanje, ki se je v preteklem letu povišalo za 4%. Družbe regije so konec lanskega leta zaposlovale že  8.784 delavcev.

Uspešni tudi podjetniki

Tudi podjetniki so v preteklem letu poslovali uspešno, zabeležili so 9,3mio eur neto podjetnikovega dohodka.

Podobno kot gospodarske družbe je tudi pri njih zaznati padec, in sicer za 7%, kar gre pripisati povečanju odhodkov na eni in zvišanju izgub oziroma vedno manjšemu oddajanju letnih poročil na drugi strani. Podjetniki se namreč vse bolj odločajo za izbiro obdavčevanja po normiranih odhodkih.

»Če pogledamo podatke gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov oziroma njihov vpliv na rezultate, vidimo, da rezultat podjetnikov pomeni 13% vsega rezultata regije. Najmočnejše dejavnosti v okviru podjetnikov so že tradicionalno promet in skladiščenje, sledi gradbeništvo, ki je v vzponu, predelovalne dejavnosti in trgovina,« pojasnjuje vodja postojnske izpostave Ajpes in dodaja, da tudi pri podjetnikih prednjači Postojna, saj so slednji ustvarili tretjino vsega podjetnikovega dohodka.

V primerjavi z zaposlenimi v družbah v regiji so povprečne bruto plače zaposlenih pri podjetnikih dosti nižje, znašale so 1.083 eur, pri zaposlenih v družbah za celih 400 eur več.

Po mnenju Benassijeve so družbe v dobri kondiciji, v krizo vstopajo z dobičkom. Imajo kar nekaj rezerv v kapitalu, nekaj investicij v osnovna sredstva in tudi zaposleni so dobro plačani.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja