Obvestilo

Grad Snežnik postaja kulturno, turistično in kulinarično središče

Loška dolina – Sobotni prvi Grajski Punkt, festival, ki bo potekal vsak mesec na gradu Snežnik, je potekel z bogatim mednarodnim programom predstav in koncerta, predvsem pa izredno dobre atmosfere na gradu. Iz cvingerja (grajskega dvorišča) se je kadilo iz kotlov in dišalo po domačem bograču in palačinkah, po sobanah se je sprehajalo ničkoliko obiskovalcev, ki so si bodisi ogledali bogat program ali pa se greli ob kotlih, v katerih se je kuhala dobra domača hrana, ki je priklicala nazaj čase, ko se je na gradu še res živelo.

To je bil tudi namen Grajskega Punkta. Gre za vzpostavitev gostinske, kulturne in umetniške platforme, ki bo dolgoročno ne samo oživila grad, temveč ga spremenila v kraj srečevanj, ustvarjanja, druženja kulture, dobre hrane in turizma.

Ekipa Punktarjev uspešna pri izvedbi

S celotno izvedbo in obiskom na prvem Grajskega punktu pri gradu Snežnik je ekipa Punktarjev zelo zadovoljna. » Izpeljali smo ves program; dopoldan lutkovno predstavo Nike Solce (na vodilni fotografiji) O lisički zviti tički in drugih zverinicah, ki jo je videlo veliko otrok, voden izlet po bližnji okolici gradu Snežnik, ki ga je vodila lokalna turistična vodnica Janja Urbiha, člani društva so se udeležili slavnostne seje Društva Ljubiteljev gradu Snežnik, si v poročni dvorani ogledali film impresij, zakulisij in iluzijj s festivala Plavajoči grad ki ga je režirala Gaja Madžarovič, potem pa je Matija Solce odigral kar dve premieri, predstavo Pasje življenje, ki izhaja iz znane pravljice Dašenka Karla Čapka in eksperimentalno predstavo Kletka v sodelovanju z gostujočim priznanim izraelskim lutkarjem Arielom Doronom. Zvečer pa je sledil še koncert skupine Nothing concrete v grajski kleti, ki meša etno ter avtorsko glasbo, ob kateri se je v kleti tudi živahno plesalo,«sporočajo organizatorji.

Pestra kulinarična ponudba

Posebne pohvale gredo eintuziastični in zelo delovni ekipi prostovoljcev, ki je zrasla ob festivalu Plavajoči grad, zdaj pa so skoraj vsi tudi člani Društva ljubiteljev gradu Snežnik. Kar zunaj na grajskem dvorišču “v cvingerju” so kuhali in pripravili bogato kulinarično ponubo; Markotov bograč, Srečkovo kavro, Zlatkino rižoto iz pirinega riža, palačinke – vse za prostovoljne prispevke. Ne pozabimo pa omeniti še delavnice Tanje Gobec, kjer se je mlelo žita, peklo kruh in kuhalo juho.

S svojim obiskom je organizatorje razveselilo tudi vodstvo Narodnega Muzeja Slovenije, ki upravlja grad. »Upamo, da se do naslednjega Punkta, ki bo v soboto, 26. Novembra, dogovorimo, da bo lahko naše društvo kuhalo in streglo v gostinsko opremljenem prostoru grajskih Pristav, ki so popolnoma prenovljene in opremljene z barom, gostinskim delom in apartmaji, prepuščene zobu časa, kjer ni nobenega življenja in dogajanja. In ravno to je tisto, kar si mi želimo za naš grad in njegovo okolico, več življenja.«

Zato so bili organizatorji resnično veseli polnih grajskih soban, dobrih predstav, dobre kuhinje in živahnega večernega koncerta v grajski kleti, ki se je potem razvil v jam session: Etno histeria džem konceRtrat, zunaj na grajskem dvorišču oz. v cvingerju.

Nataša Mele
Matija Solce

Foto: Mario Žnidaršič

grajski-punkt-matija

Matija Solce

grajski-punkt-koncert

grajski-punkt-hrana

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja