Obvestilo

Cerkničani z nedeljsko zahvalno mašo počastili praznik rojaka Metoda Lampeta

V cerkniški župniji so se včeraj zbrali na zahvalni maši v čast rojaku Metodu Lampetu. Kljub zaostrenim ukrepom jim je uspelo opraviti slovesnost, čeprav ob nekaj manjšem številu ljudi, kot bi jih bilo v normalnih razmerah. Slavljenec je od župljanov v zahvalo je od župljanov dobil avtomobil.

»Ob okroglem jubileju, 50-letnici mašništva, gre našemu rojaku, duhovniku salezijancu Metodu Lampetu velika zahvala za njegovo požrtvovalno delo tako v grahovski župniji, cerkniški občini in dekaniji. Njegova pot ni bila vedno lahka, a Metod Lampe se je v pogovoru spominja z veselim obrazom,« je zapisano na spletni župnijski strani.

“Njegovo življenje se je začelo 11. oktobra 1942 v Cerknici, kjer je svoje otroštvo preživel z bratom Jožetom in sestro Marjanco v varstvu skrbnih staršev Silve in Naceta ter stare mame Katarine. Bogu je hvaležen, da je smel rasti v globoko verni družini in župnijski skupnosti, ki so jo vodili dobri salezijanski duhovniki.

Njemu in vsem faranom je bilo v veliko veselje, da je 11. oktobra 1992 škof msgr. Jožef Kvas blagoslovil temeljni kamen za novo cerkev v Grahovem. Cerkev je rasla tako hitro, da je škof takrat pripomnil: »Po navadi se ob blagoslovitvi temeljnega kamna še nič ne vidi, tukaj pa je pozidana že skoraj cela cerkev.«

Velik praznik je bil spomladi naslednjega leta na tiho nedeljo, ki pa je bila zelo glasna. Takrat so zapeli novi grahovski zvonovi in s svojim glasom napolnili vso dolino. Nadškof msgr. Alojzij Šuštar je posvetil zvonove in jih predal za glasnike veselih in žalostnih trenutkov.

Poseben praznik je bil 27. aprila 2000, ko je ljubljanski nadškof, sedanji kardinal msgr. Franc Rode posvetil cerkev in oltar v novi cerkvi.

Duhovniki so na nek način stalno na romanju. Tudi Metod Lampe. Salezijanski predstojniki so mu dali možnost, da stori kaj dobrega tudi zamejskim Slovencem. Leta 2009 je poslan v Italijo, v Mačkovlje. Tam je našel požrtvovalne in goreče ljudi, zavzete za vero, Cerkev, župnijsko skupnost in za slovenski narod, ki so svojim duhovnikom v veliko pomoč. Po desetih letih dela v župniji Mačkovlje, od tega nekaj časa tudi v Dolini pri Trstu, je s 1. avgustom 2019 odšel v salezijansko skupnost na Opčine kot duhovni pomočnik tamkajšnjemu župniku.”

 

Vir: spletna stran cerkniške župnije

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

Stoletje Godbe Cerknica v fotografskem objektivu

V Galeriji Krpan so sinoči odprli pregledno fotografsko razstavo, posvečeno stoletnici Godbe Cerknica, ki je …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja