Obvestilo

Grajske pripovedke v Kulturnem domu Cerknica

Baletno društvo Postojna je v sodelovanju z JSKD in pod pokroviteljstvom Občine Cerknica v cerkniškem kulturnem domu sinoči pripravilo  baletno predstavo Grajske pripovedke. Predstavo v režiji Mance Krnel so tokrat uprizorili tretjič.

Gre za narativno tekoč kolaž šestih najbolj priljubljenih otroških pravljic. Princese so predstavili ne samo kot lepe, ampak predvsem kot zanimive deklice, ki morda nekoč postanejo zlobne mačehe, častne kraljice, pridne delavke ali pa ostanejo take kot so – krotke in dobre deklice, katerih nasmeh nosi sonce.

Grajske pripovedke-Metuljčice Postojna

Metuljčice Postojna

Klasično glasbo, tako tisto iz klasičnih baletov kot tudi zanimivo, grandiozno, a še vedno avantgardno Prokofjevo glasbo so povezali v dramaturško celoto.  »Pri dveh velikih valčkih (začetnem in zaključnem), prologu in epilogu naše prestave, smo gojence spoznali s povsem klasično petipajevsko strukturo – ne samo gibalnega materiala, pač pa tudi za velike balete značilno strukturo gibanja po prostoru, urejenega v osem začrtanih smeri,« pojasnjuje režiserka.

Grajske pripovedke-Zvončice Cerknica

Zvončice Cerknica

Priprava koreografij za predstavo je potekala pet mesecev, v treh notranjskih krajih, kjer poteka baletna vadba (Cerknica, Logatec in Postojna) pod vodstvom štirih baletnih učiteljic. V januarju 2015 so koreografije s skupnimi vajami povezali v predstavo, v kateri se solo plesi starejših članic v zanimivem zaporedju prepletajo s plesnimi točkami mlajših otrok. Med nastopajočimi je bilo tudi precej predšolskih otrok, zanje je bil to prvi baletni nastop – in opravili so ga z odliko.

Grajske pripovedke - Kresnice

Kresnice

Režiserka prireditve in koreografinja je bila Manca Krnel, umetniški vodja društva, ostale koreografije pa so prispevale Nataša Berce, Mira Marič, Maja Stojanovič in Tamara Polanc. Predstava je obsežen projekt, saj je sestavljena iz šestnajstih koreografij, ki so jih obogatili z ustrezno osvetlitvijo in računalniško projekcijo, poseben pečat pa so jim dali kostumi po ideji in v izvedbi Alenke Požar.

»Baletno društvo Postojna je predstavo premierno uprizorilo februarja, novembra smo jo v skrajšani obliki ponovili za abonma Mali Medo v organizaciji Občine Postojna. Daljšo verzijo predstave pa smo 6. decembra ponovili v Kulturnem domu Cerknica,« prav Mateja Kocman, predsednica društva, navdušena nad polno dvorano cerkniškega kulturnega doma.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Valter Leban

Na vodilni fotografiji Cekinčni Logatec in Eva Berginc

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja