Obvestilo

Himalajska kraljica spet doma; Župan Loške doline Janez Komidar: Bogastvo občine so ljudje

Stari trg pri Ložu: Zmagovalka ekstremnega ultramaratonskega teka okrog Mount Everesta Andreja Sterle Podobnik  je danes prispela domov. V Starem trgu pri Ložu v Občini Loška dolina je svojo himalajsko kraljico kljub slabemu vremenu pričakalo  stotine ljudi. »Bogastvo občine ni denar, temveč ljudje,« je vidno ganjen dejal župan Loške doline Janez Komidar, ki je na sprejemu prebral posebno čestitko predsednika države Boruta Pahorja za velik Andrejin uspeh, obenem pa ji izročil tudi županovo priznanje za izjemne dosežke na področju športa. Ob tem je poudaril: »Bogastvo občine so ljudje, ne denar.«

»Od prve etape do cilja smo sledili Andrejinim dosežkom.  Ponosen sem nanjo in na njen uspeh, kajti Andreja  je tista, ki povezuje in združuje.  Je mabasadorka, ki se s seboj ponesla ime Loške doline in Slovenije in ga s Himalaje posredovala v svet. Navdušeni smo, ker je Andreji  uspel veliki met v Himalaji,« je za spletni portal Novice z Notranjske dejal Komidar in dodal: »Občina se v prihodnje ne bo osredotočila samo na ta  uspeh, kajti Andreja je sposobna doseči več, kot smo sposobni drugi, smo pa zavezani in želimo nadaljevati v tem duhu, kot smo ga imeli začrtanega vsa leta, namreč, da spodbujamo šport, kakovosten šport in predvsem namenjamo pozornost mladim, ki so nadarjeni in imajo možnost , da skozi društva, ki jih v Loški dolini ni malo,  svoje sposobnosti tudi pokažejo.

Z nastopom je na ekstremnem ultramaratonskem teku okrog Mount Everesta, kjer je, kot pravi, nepričakovano odigrala kar glavno, si je Andreja izpolnila veliko željo za 40. rojstni dan.

Na Everest Trail Raceu je z naskokom ugnala vso konkurenco, favoritinjo za zmago, Britanko Jennifer Hill, ki je zasedla drugo mesto, pa prekašala za neverjetne tri ure. V šestih dneh je v pogorju Himalaje pretekla 160 kilometrov in vsak dan v mrazu, vetru ter v zraku z malo kisika premagala več kot 29 tisoč metrov višinske razlike. S časom 30 ur in 53 minut je zasedla tudi izvrstno drugo mesto v absolutni konkurenci.

Na tekmo se je  pripravljala leto dni, na koncu pa sta, kot pravi, prevladali njeni moč in trma.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Mario Žnidaršič

andreja2

andreja3

andreja4

 

 

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja