Obvestilo

Hiša Ljubhospic bo odprta za vsakogar

Merila za sprejem ne bodo dajala prednosti Ljubljančanom. Storitev bo popolnoma brezplačna.

Ljubljana –  Dr. Marjan Sedej, direktor Ljubhospica, je na novinarski konferenci pred odprtjem Hiše Ljubhospic podrobneje spregovoril o njenem poslanstvu in viziji. »Ljudje smo najboljše zdravilo drug drugemu,« je uvodoma dejal Peter Jenko, ki bo v Ljubhospicu skrbel za odnose z javnostmi. Dr. Sedej je uradno odprtje Hiše napovedal v nedeljo, torej prav na Valentinovo s ciljem, kot je poudaril, da ta nikoli več ne bi zaprla vrat. »Z odprtjem Hiše Ljubhospica bo Slovenija dobila še kako potrebno hišo hospica, ki bo hudo bolnim brezplačno nudila 24-urno celostno hospic paliativno oskrbo.«

Hiša Ljubhospica je namenjena bolnikom z napredovano neozdravljivo boleznijo ob koncu življenja, pri katerih se je zdravljenje zaključilo, potrebno pa je skrbno lajšanje simptomov bolezni. Poslanstvo bodo v Hiši Ljubhospica med drugim uresničevali s celostnim interdisciplinarnim pristopom, ki lajša človekovo trpljenje, ter z zagotavljanjem pogojev za razvoj hospic paliativne oskrbe s posluhom do njenih uporabnikov.

Najvišja raven oskrbe

Dr. Marjan Sedej, direktor Ljubhospica, je izpostavil, da bo vsak uporabnik programov dobil najboljše možnosti za dvig kakovosti življenja in dostojanstva: »V začetku junija lansko leto smo na novinarski konferenci predstavili družbeno odgovoren projekt, s katerim želi Lekarna Ljubljana zagotoviti pogoje za nadaljevanje izvajanja celostne hospic paliativne oskrbe. Zavod Ljubhospic smo ustanovili 25. avgusta 2015, v njegovem okviru pa želimo prepletati pobude gospodarske sfere, civilne družbe in lokalne skupnosti, vse s ciljem doseganja višje stopnje blagostanja neozdravljivih bolnikov. Ustvarili bomo pogoje za implementacijo skupnostnega interdisciplinarnega učnega modela hospic paliativne oskrbe z nastanitvami, ki bo služil kot primer dobre prakse za vso Slovenijo.«

 »Dokaz, da s projektom mislimo resno, je tudi obseg celotne investicije, ki znaša približno 2,5 milijona evrov«, je pojasnil Sedej in se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri razvoju projekta; tako županu Zoranu Jankoviću, ki je že lani aprila podprl to idejo, svetu Javnega zavoda Lekarne Ljubljana, ki je podprl in soglasno sprejel odločitev, da Lekarna Ljubljana ustanavlja nov zavod, članom mestnega sveta, ki so potrdili ustanovitev tega zavoda, še posebej pa vsem sodelavcem, ki so s svojim delom in pridnostjo omogočili, da je projekt v tem času lahko uspel.

Vloge že sprejemajo

Sedej je povedal, da so že pričeli s sprejemanjem vlog, in glede na zanimanje za Hišo Ljubhospica, naj bi bila ta že v kratkem zapolnjena s posamezniki, ki potrebujejo tovrstno oskrbo. Poslanstvo Hiše Ljubhospica je ljudem zagotavljati polnost bivanja vse do izteka življenja oziroma podporo v procesih žalovanja. »V hiši bomo spremljali posameznike celostno, ne bomo sledili zgolj fizičnim, ampak tudi čustvenim, duhovnim ter socialnim potrebam. Pozornost in pomoč bomo zagotavljali svojcem in prijateljem, tako pred kot po smrti našega uporabnika,« je zaključil.

Na dan uradnega odprtja hiše, 14. februarja 2016, bodo podpisali tudi dogovor o duhovni oskrbi med štirimi največjimi religijami in verskimi skupnostmi v Sloveniji za duhovno oskrbo uporabnikov Hiše Ljubhospica.

»Kriteriji za sprejem bolnikov so znani vnaprej, v Hiši ne bomo dajali prednosti Ljubljančanom, ampak bo odprta za občane vseh tistih krajev, kjer ima Lekarna Ljubljana svoje poslovne enote,« pojasnjuje dr. Sedej, ki izpostavlja transparentnost delovanja Hiše Ljubhospic. »Želeli bi detabuizirati pojem smrti in olajšati slovo od tuzemskega življenja.«

Hiša Ljubhospica se bo financirala z donacijami, zato je še toliko večja odgovornost družbe, da tako plemenito gibanje z velikim pomenom za kulturo življenja v naši družbi spoštuje in spodbuja pri izvajanju človekoljubnega poslanstva. Hiša Ljubhospica zato k sodelovanju vabi tudi prostovoljce. Več informacij o možnostih prostovoljstva kot tudi vloga za sprejem v Hišo Ljubhospica so na voljo na spletnem mestu http://ljubhospic.si/.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv Lekarne Ljubljana

13022016-Ljubhospic-soba 13022016-Ljubhospic-stavba 13022016-Ljubhospic-tiskovka

 

 

 

 

 

 

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja