Obvestilo

Historične plošče – vizualna podoba pomembnih točk v Cerknici

Cerkniški župan Marko Rupar in eden izmed pobudnikov postavitve Tone Urbas sta včeraj odkrila novi historični tabli na obeh straneh glavnega mostu prek Cerkniščice.

Kot je v nagovoru poudaril župan Marko Rupar, gre za pomembno pridobitev, saj se iz zgodovine učimo. »Slike prikazujejo, kaj je bilo pred leti in kaj je danes ter kot take kažejo napredek. vsi pomembni dogodki in pomembne zgodbe so tako ovekovečeni.«

Skupina Stareslike in Svet za kulturo Občine Cerknica sta od leta 2019 v Cerknici postavila že devet historičnih in deset hišnih tabel, ki s starimi fotografijami razkrivajo pogled na cerkniške ulice in znamenite zgradbe, kakršne so bile nekoč. Zamisel se je porodila Marjanu Lobodi, arhitektonsko pa jih je nadgradil oblikovalec Jan Petrič. Historične table ponujajo razlago v angleškem in slovenskem jeziku in so opremljene s qr-kodo, tako da lahko s pomočjo mobilnega telefona in spletne strani Stareslike obiskovalci dobijo še več informacij o zgodovini Cerknice in njenih prebivalcih.
Za krajši kulturni program ob odkritju so poskrbeli cerkniški godbeniki in pevska zasedba Matilda.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja