Obvestilo

Hitrost ubija – največ žrtev v Postojni in Ilirski Bistrici

Prehitra vožnja je najpogostejši vzrok in dejavnik prometnih nesreč, zaradi katerega je na slovenskih cestah lani umrlo 46 oseb. Danes, 16. aprila, se
začenja preventivna akcija Hitrost ubija – vozimo pametno.

V  letu 2017 so na območju Policijske uprave Koper obravnavali 1275 (1340) prometnih  nesreč.  V  9  prometnih  nesrečah  je umrlo 9 oseb. V prometnih nesrečah  je  bilo  86  oseb  huje  telesno poškodovanih, 487 oseb pa lažje telesno poškodovanih. Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom se je zgodilo v občini Postojna in Ilirska  Bistrica  (po  3  smrtne  nesreče).  Na  avtocesti so se zgodile 3 prometne  nesreče  s  smrtnim  izidom.  Med  mrtvimi  so  izstopali vozniki motornih  koles  (4),  izstopali  so  tudi sopotniki v osebnih vozilih (3). Najpogostejši  vzrok  med  smrtnimi prometnimi nesrečami je bila nepravilna stran  in  smer  vožnje v 5 primerih in neprilagojena hitrost v 3 primerih. Trije  povzročitelji smrtnih nesreč so bili pod vplivom alkohola, povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila 1,32 promila.

Neprilagojena hitrost je na slovenskih cestah med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Pogosto je povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti. Področje hitrosti je zato ključno za zagotavljanje boljše prometne varnosti. Nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje žal še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora. Pozabljajo, da promet in cesta napak ne oproščata. Ne zavedajo se, da je dovolj zgolj trenutek nepazljivosti, ki jim lahko popolnoma spremeni življenje, in da je lahko usodna že najmanjša prekoračitev hitrosti.

Vir: PU Koper

Ne spreglejte

V Postojni odprli Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov

V Zdravstvenem domu Postojna so prepoznali nujnost okrepitve pomoči otrokom in mladostnikom s težavami v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja