Obvestilo

Igor Marentič: »Biti Postojnčan ni lahko.«

Letošnja proslava ob postojnskem občinskem prazniku je bila drugačna od prejšnjih. Prireditev je potekala v živahnem ritmu, točke so bile zanimive, oder okrašen minimalistično, a učinkovito, in povezovalni tekst je pritegnil pozornost. Predvsem pa so bili večinoma drugi ljudje, ki so do zadnjega sedeža napolnili dvorano Kulturnega doma Postojna.

Drug je seveda v prvi vrsti župan. Potem ko se Igor Marentič najprej pošalil na račun »XXL« protokolarne verige, ki mu je lezla z ramen, je v uvodu svojega govora dejal: »Ni veliko krajev, mest in občin v Sloveniji ali po svetu, ki bi v svojem imenu in pomenu nosile takšno mistiko, kot jo nosi Postojna.« Poudaril je prednosti in priložnosti v tej sončni in vetrovni občini ter naštel nekaj postojnskih imen, ki so zaznamovala svet: Luka Čeč, Alojz Kraigher, Vilko Filač, Erik Lovko, Alojz Srebotnjak, dodal pa je, da smo ponosni tudi na Draga Misleja – Mefa in Rajmonda Debevca. »Biti Postojnčan ni lahko. Smo kritični do sebe in kritični do drugih. Zato so uspehi, ki jih zagotovo dosegamo, še toliko bolj pomembni in tehtnejši,« je prepričan Igor Marentič. Poudaril je, da »za naše potomce ustvarjamo okolje, ki jim bo v ponos, tako kot so ga naši predniki ustvarjali za nas.«

 

Proslava-Marentič

 

Župan se je v nadaljevanju obnašal precej neprotokolarno, saj se je večkrat suvereno sprehodil z odra in nazaj, ko je kavalirsko pomagal prejemnicam nositi priznanja in darila. Svežino je bilo zaznati tudi v izbiri prejemnikov letošnjih občinskih priznanj, ki so jih večinoma poiskali v neformalnih okoljih.

Priznanje Miroslava Vilharja so podelili trobentaču Alešu Klančarju. Priznanje je v njegovem imenu sprejel oče, saj 34-letni trobentač te dni koncertira na Portugalskem.

Proslava-Zvonko Bole

 

Zvonko Bole je prejel srebrno priznanje za dolgoletno vodenje krajevne skupnosti Postojna.

Proslava-Florjana Ulaga

Florjana Ulaga si je srebrno priznanje prislužila z udejstvovanjem na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti v Planini in okolici.

Proslava-prostovoljke

Ko so na oder prišle štiri od šestih dobitnic priznanja 23. aprila (Martina Koman, Marjanca Štrukelj, Marija Turšič, Marija Race, Ana Trček in Marija Ana Zupančič), aplavzu kar ni bilo slišati konca. Obiskovalci so se poklonili prostovoljnemu delu šestih prostovoljk Doma upokojencev Postojna.

Proslava-Bruna Simčič

Priznanje 23. april so podelili tudi Bruni Simčič Olenik za njeno delo v različnih organizacijah.

Proslava-Curk

Zlato priznanje Občine Postojna je za vodenje kriznega štaba v času ledene ujme prejel Sandi Curk, ki je javnosti znan tudi kot direktor Radia 94.

Podelitev naziva častni občan je bila rahlo presenečenje – ali pa tudi ne, saj je bil prejemnik v zadnjem času reden gost v številnih medijih. Častni občan je postal dolgoletni brivec in frizer Janko Ozbič, ki je 31. januarja letos v 90. letu svojega življenja zaprl vrata salona, v katerem je delal celih 70 let.

Kulturni program so obogatili nadarjeni učenci Glasbene šole Postojna, trobentač Tevž Gorjanc (ob klavirski spremljavi Saše Crnobrnič in pod mentorstvom Francija Šavca) ter saksofonisti Žan Pranjič, Klemen Brzovnik in Matic Suša (mentor Matjaž Kobal), plesalke iz Baletnega društva Postojna Eva Berginc, Tanita Čamdžič, Katarina Kocman in Ela Obreza (na glasbo Draga Misleja Mefa) ter  Zdenka Kanoni, Maja Batagelj in Franci Petkovšek iz gledališke skupine Ščuka Kulturno-umetniškega društva Planina. Eden vrhuncev večera je bil odlomek iz predstave Mali diktator (po motivih Chaplinovega filma Veliki diktator), v katerem sta dvorano s prizorom na brivskem stolu iz Ozbičevega salona nasmejala Mario Dragojevič in Dragan Remškar iz Šentjakobskega gledališča Ljubljana. Za zanimivo zasnovo programa, scenarij in povezovanje velja pohvaliti Silvo Bajc, vodjo postojnske izpostave JSKD, za privlačne svetlobne učinke, ton in video pa vse čestitke Silvu Čuku.

Proslava-mali diktator

Tudi publiki je bila proslava všeč in marsikdo je izpostavil, da se ni prav nič vlekla, kot se ob takih priložnostih rado zgodi. Povprečna starost publike je bila precej nižja, kot smo bili navajeni v preteklosti. Poleg najvišjih predstavnikov občine (med njimi je bila prvič nova direktorica občinske uprave Marina Rebec), tudi skoraj vseh članov občinskega sveta, so se je udeležili še številni predstavniki ostalih občinskih ustanov, pivški župan Robert Smrdelj in poslanka Erika Dekleva. Med znanimi obrazi pa ni bilo opaziti prejšnjega vodstva občine…

Sergeja Širca

Foto: Foto atelje Postojna

Proslava-vsi prejemniki

 

 

 

 

 

Sergeja Širca

Foto: Foto atelje Postojna

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja