Obvestilo

Industrijska cona na Velikih Blokah – dober obet za lesno industrijo v regiji

Na območju nekdanje vojašnice na Velikih Blokah Občina Bloke ureja novo industrijsko cono. Po besedah župana Občine Bloke Jožeta Dolesa sta poleg prvega investitorja, podjetja Lestrat, v njej že tudi dva podjetnika, vsi pa prihajajo iz lesne branže, ki je na Blokah ena najobetavnejših.

»Občina Bloke je že pred več kot desetimi leti odkupila celotno površino in vse objekte na tej lokaciji, ki obsega prek deset hektarjev zemljišč, ki smo jih pozneje prodali znanim lastnikom. V coni so praktično vsi zasebni lastniki teh zemljišč,« pojasnjuje župan Doles. Kot pravi, so v zadnjih treh letih v sodelovanju z lastniki in Elektro Ljubljana zgradili vso komunalno infrastrukturo, občina je zgradila vodovodno in kanalizacijsko omrežje za fekalne in meteorne vode in vse ceste, vzporedno pa so delali tudi elektrifikacijo in telekomunikacijo. »Cona je v kanalizacijskem smislu priključena na čistilno napravo Velike Bloke, poleg tega pa smo v dogovoru in ob sodelovanju z Elektrom Ljubljano in lastniki dosegli, da se je v coni postavila nova trafo postaja, ki že ima uporabno dovoljenje. Resne investicije in gradnja v tej coni so torej že mogoče,« pravi župan in dodaja, da obstaja tudi Internetna povezava, nis pa prepričan, da je nanjo že kdo priključen.  »Po naselju Velike Bloke je namreč že napeljano optično omrežje. Priključitev nanj je v coni možna.«

V tem trenutku imajo v industrijski coni že prvega investitorja, to je podjetje Lestrat, ki je v lasti Fragmata. Zemljišče so kupili od drugega lastnika, ki je pred leti kupil parcelo in je ni uporabljal. Na tem zemljišču Lestrat gradi objekt, v katerem bodo namestili žago oziroma opremo za razrez hlodovine, žago. »Lesna branža je pri nas perspektivna in v tej coni se  dejavnost postopoma koncentrira. V tem trenutku imamo tu že  dva podjetnika, ki se ukvarjata z odkupom in prodajo lesa, velika zemljišča pa zaenkrat  uporabljajo samo za skladiščenje lesa, medtem ko ima manjši podjetnik žago za razrez lesa. Podjetja se bodo očitno dopolnjevala,« verjame Doles.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv občine

Nova trafo postaja

 

Ne spreglejte

Večer folklore v Cerknici

Kulturni dom v Cerknici je sinoči gostil Območno revijo folklornih skupin in poustvarjalcev glasbenega izročila …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja