Obvestilo

Inovacije – tek na dolge proge

Postojnska območna zbornica GZS je dopoldan v Krpanovem domu v Pivki podelila priznanja za najboljše inovacije v Primorsko-notranjski regiji v letu 2016.

Srebrna priznanja so prejeli Dominik Milavec iz Ydria Motors (za inovacijo plastificiranje magnetnih rotorjev s pridrževanjem) ter Petar Tadić in Samo Petrič iz Kovinoplastike Lož (za inovacijo vratna zapora D25). Bronasta priznanja so podelili Marku Ravšlju (za inovacijo aktivno odrezno orodje, sinhronizirano z delovanjem stiskalnice) in Aleksandru Kljunu (za inovacijo informacijska podpora spremljanju razvojnih aktivnosti) iz Kovinoplastike Lož; Primožu Žufiču, Marku Ravniku in Anžetu Kranjcu (za inovacijo sistem za kontrolo zvarov kratkostičnih obročkov na podlagi strojnega vida)  iz Ydria Motors ter samostojnima inovatorkama Nataši Frank Barbiš iz Ilirske Bistrice in Sonji Semenič iz Podnanosa (za inovacijo igralni predpasnik). Diplome pa so prejeli Primož Vidmar, Andraž Opeka in Toni Lovko (za inovacijo naprava za krivljenje masivnih letvic) iz Brest – pohištvo d.o.o., Cerknica, ter samostojni inovator Vilko Škrab iz Ilirske Bistrice (za inovacijo mobilni sončni pasterizator). Priznanja sta podelila Marko Rupar, župan občine Cerknica in predsednik Razvojnega sveta Primorsko-notranjske regije, ter Goran Novković, izvršni direktor GZS, ki je posebej poudaril prizadevanja organizatorjev Dneva inovativnosti, da v svoje dejavnosti vključujejo tako mlade kot tudi nevladne organizacije, saj to po njegovem mnenju krepi inovativno gibanje.

Boštjan Požar: vlaganj v inovacije ni

Mag. Boštjan Požar, direktor RRA Zeleni kras in GZS Območne zbornice Postojna, se je v svojem govoru spraševal, kje sta in kam gresta gospodarstvo in inovativnost v Primorsko-notranjski regiji. »Naša regija je na repu inovacijskih sposobnosti, če sodimo po vlaganjih v raziskave in razvoj, sodelovanju z razvojno-raziskovalnimi ustanovami ali po mobilnosti raziskovalcev in zaposlovanju v raziskovalnih dejavnostih. Razvite države izredno veliko vlagajo v inovacije, kar se pozna pri njihovi uspešnosti, pri nas pa teh vlaganj ni, zato smo tam, kjer smo,« je dejal Požar. Poudaril je potrebo po novih podjetjih zdejavnostmi z višjo dodano vrednostjo in sposobnostjo inoviranja. Zagotovil je, da bodo Dan inovativnosti izvajali tudi v prihodnjih letih in vanj vključili še več partnerjev. Mag. Boštjan Požar, direktor RRA Zeleni kras in GZS Območne zbornice Postojna, je med drugim poudaril, da so inovacije tek na dolge proge in gonilo gospodarskega razvoja in nadaljeval:

 

 

 

Občine odprle vrata inovativnosti

Čeprav je danes četrtek, so Občine Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka in Postojna odprle vrata za pobude občanov, povezane s tem, kje bi občine lahko bile (še) bolj inovativne.

Zavod RS za zaposlovanje je k inovativnemu razmišljanju povabil iskalce zaposlitve. Na postojnskem in ilirskobistriškem uradu za delo so pripravili delavnici o drugačnem načinu predstavitve delodajalcu, ki bo zagotovo naredil vtis na zaposlitvenem razgovoru.

Svoja vrata je v Velikem otoku odprl tudi Podjetniški inkubator Perspektiva Zavoda Znanje Postojna, kjer obratuje Projektna pisarna Inovativna Postojna.

 

Sergeja Širca, Blanka Markovič Kocen

Foto: Simon Avsec

 

 

 

 

 

 

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja