Obvestilo

Inovativnost se širi po regiji

Širjenje inovativnosti v Primorsko-notranjski regiji se nadaljuje: Center za inovativnost in razvoj RRA Zeleni kras bo razstavo izdelkov, ki so nastali v okviru natečaja »Naredimo drugače«, predstavil po celotni regiji. Iz Pivke so jo preselili v Cerknico, kjer bo v knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica na ogled do 5. oktobra.

»Na razstavi predstavljamo najbolj inovativna dela natečaja, s katerim smo osnovnošolce in srednješolce naše regije spodbujali k novemu, inovativnemu in neklasičnemu razmišljanju o rešitvah problemov v naši družbi. Bili smo prijetno presenečeni nad odzivom na natečaj, ki smo ga pripravili prvič, a zagotovo ne zadnjič,« je povedala Jana Nadoh Bergoč iz RRA Zeleni kras. Na natečaj, ki poteka v okviru evropskega projekta Smart Inno, je namreč prispelo 17 izdelkov, največ z Osnovne šole Miroslava Vilharja Postojna. Strokovna komisija tečaja je petošolko Arjo Elo Hvala (mentorica Bojana Kobe) nagradila za izdelek Javna kuhinja malo drugače, šestošolko Vito Šavli (mentorica Irena Rep) pa za pesem z naslovom Stroj za spametovanje ljudi. Prvo nagrado je za svoj projekt z naslovom Novo življenje prejel 3.c razred pod mentorstvom Alenke Počkar. Hiša Novo življenje je preprost odgovor tretješolcev na vprašanje: »Kaj bi lahko naredili, da starejši ljudje, ki ostanejo sami, ne bi tako trpeli zaradi osamljenosti?« Njihov odgovor je bil: “Pa naj živijo skupaj!” Tako je nastala ideja o skupni hiši, o skupnosti, ki bi bila samooskrbna in bi starejšim omogočala kakovostno novo življenje. Zmagovalci pa so si prislužili zanimiv izlet na Cerkniško.

inovativnost-izlet2

V Centru za inovativnost in razvoj se nadejajo, da bodo kmalu ugledale luč sveta tudi ideje o razvoju novih turističnih produktov v regiji, ki so jih razvili na delavnici Mladi nevladniki – inovatorji prihodnosti. Delavnica je tako kot natečaj potekala v okviru Dneva inovativnosti. Udeležili so se je predvsem mladi z dobrimi idejami in pod vodstvom Anuše Gaši oblikovali privlačne turistične ideje, ki bodo morda že kmalu v regijo inovativno vabile nove obiskovalce. Mateja Simčič in Dejan Iskra iz RRA Zeleni kras sta jim predstavila, kako lahko Regijska destinacijska organizacija Zeleni kras in RRA Zeleni kras podpreta dobre podjetniške ideje. Na delavnici so razvili tri zanimive ideje, ki bi lahko popestrile turistično ponudbo v regiji: razvoj poročne zgodbe, ki temelji na legendi o »Romeu in Juliji« s cerkniškega polja, razvoj terapevtskih počitniških programov za mlade, ki pretirano uporabljajo sodobno tehnologijo, ter razvoj adrenalinske in izobraževalne izkušnje, ki vključuje opazovanje divjih živali v notranjskih gozdovih. Anuša Gaši je udeležence usmerjala h konkretizaciji idej in k preoblikovanju v turistične produkte. Ugotavljajo, da so zlasti manjši in manj izkušeni ponudniki turističnih produktov zelo željni takih oblik izobraževanja in krepitve podjetniških kompetenc, predvsem s področja prodaje, trženja in digitalnega komuniciranja.

Sergeja Širca

Foto: arhiv RRA Zeleni kras

 

 

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja