Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Iskanje dodatnega vodnega vira se v sklepni fazi nadaljuje v kraškem podzemlju

Triletni projekt iskanja potencialne lokacije dodatnega vodnega vira na območju občin Postojna in Pivka se izvaja od začetka leta 2016 in se bo zaključil v februarju 2019. Gre za raziskovalni projekt, ki si prizadeva za razvoj in uporabo metode za količinsko in kakovostno ovrednotenje vodnih virov v krasu. Projekt vodi Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU, v njem pa sodelujeta tudi občini Postojna in Pivka, podjetje Kovod Postojna ter podjetje HGEM d.o.o. Hidrogeologija, geotehnologija, ekologija in monitoring.

V prvem letu izvajanja projekta so strokovnjaki na območju Notranjskega krasa vzpostavili preko 30 merilnih mest na ponorih, podzemnih tokovih in izvirih, ki v vsem tem obdobju merijo in beležijo izbrane parametre. Veliko pozornosti se tekom projekta namenja vzorčenju in kemijskim ter mikrobiološkim analizam vode na različnih vzorčevalnih mestih. Vzporedno se urejajo in obdelujejo podatki ter s pomočjo numeričnega modeliranja pripravlja in nadgrajuje simulacija obnašanja vodonosnika.

Zadnje leto (v obdobju med marcem 2017 in marcem 2018) so se raziskovalci za potrebe poglobljenega raziskovanja večkrat odpravili na zahtevne obiske okoliških jam. Izvedene so bile številne aktivnosti, npr. V Matijevi jami,  Rakovem rokavu in na površinskih otokih Planinske jame, Tkalci jami in drugod. Podrobnosti o raziskavah najdete na povezavi:

https://www.kovodpostojna.si/2018/05/09/raziskovanje-nasega-podzemlja-prinasa-pomembne-smernice-pri-iskanju-moznosti-za-dodaten-vodni-vir/

Kovod/NzN

Ne spreglejte

Vlada bo sofinancirala park vojaške zgodovine

Vlada je na včerajšnji seji sklenila, da bo sofinancirala dejavnost Parka vojaške zgodovine Pivka v tem in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja