Obvestilo

Ivana Hreščak in Žiga Požar športnika Postojne 2018

Da so tako zmage kot porazi del življenja brez dvoma najbolje vedo športnice in športniki, še zlati tisti, ki so že presegli meje rekreativne dejavnosti. V Občini Postojna so konec preteklega tedna na podlagi glasovanj športnih klubov in društev, predstavnikov lokalnih medijev ter predstavnikov šol tradicionalno podelili priznanja najzaslužnejšim športnicam in športnikom ter organizacijam in posameznikom za delo na področju športa. Športnica leta je že tretje leto zapored postala šahistka Ivana Hreščak, športnik pa mladi kegljač Žiga Požar.

Kot je na prireditvi uvodoma dejal predsednik Športne zveze Postojna Marjan Nagode, je bilo leto, ki se izteka, tako v tekmovalnem kot v investicijskem smislu izjemno uspešno, in dodal, da so športniki največji ambasadorji občine. Da je Postojna glede na dosežene rezultate športno mesto , pa je poudaril Miran Žitko, vodja oddelka za družbene dejavnosti.

Šahistka Ivano Hreščak, ki ji je združenje športnik zvez ji je dodelilo status športnice perspektivnega razreda in je že tretjič postala športnica leta, nam je po prireditvi povedala, da upa, da bo svojo uspešno športno pot nadaljevala. »Veseli me, da se lahko ukvarjam s tem, v čemer sem dobra, torej s šahom,« pravi. »Upam, da mi uspe postati velemojstrica v šahu in osvojiti najboljša mesta na evropskih in svetovnih prvenstvih.«

»Ko sem začela igrati šah, sem vedela, da je to to. Vsak si izbere svojo stvar in ta je zame šah,« odgovarja na vprašanje, zakaj se mlado dekle odloči za šah in ne za kak bolj popularen šport. Kljub nekaterim dilemam je Ivana prepričana, da je tudi šah šport, saj tako kot pri drugih panogah zahteva veliko treninga in koncentracije. O svojih letošnjih največjih uspehih pa: »Mislim, da je bil zame največji uspeh peto mesto na evropskem prvenstvu v Rigi, kjer je bila zelo močna konkurenca, in tudi drugo ekipno mesto na evropskem prvenstvu. Obeh dosežkov sem vesela in upam, da bo drugo leto še boljše.«

Športnik Postojne 2018 je postal Žiga Požar, član Kegljaškega kluba Proteus Postojna. V mesecih do maja 2018 se je pripravljal za nastop z reprezentanco Slovenije na svetovnem mladinskem prvenstvu, kjer je Slovenija osvojila srebrno medaljo. Med mladinci je osvojil naslov Državnega prvaka posamezno in bil drugi v kombinaciji. Na državnem prvenstvu članov je ponovil uspeh iz mladinskega prvenstva in tako postal najmlajši članski državni prvak posamezno in drugi v kombinaciji. Njegov velik uspeh je tudi  največji uspeh kluba v posamični konkurenci.  V letu 2017 je bil proglašen za najboljšega mladinca v Sloveniji po kriterijih Kegljaške zveze Slovenije in v letošnjem letu je ponovno osvojil ta laskavi naslov, za kar je bil nagrajen na proglasitvi Naj kegljač 2018. Glede na njegove uspehe v letošnjem letu mu je Olimpijski komite Slovenije podelil status perspektivnega športnika. Po prireditvi je mladi športnik povedal, da laskavega priznanja ni pričakoval in ga navdaja s ponosom in zadovoljstvom.

V Kulturnem domu Postojna so podelili tudi vrsto pisnih priznanj, malih in velikih plaket, podelili so tudi plakete za dolgoletno delo na področju športa. Veliko plaketo za 70 let delovanja na področju športa je prejel Šahovski klub Postojna, za uspešno delovanje na področju športa pa Varstveno delovni center Postojna. Malo plaketo za dolgoletno delo na področju športa prejme Bojan Humar.

Prireditvi so kulturno noto vtisnili plesalci Plesne šole Artifex in pevci otroškega zbora Črički vrtca Postojna.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja