Obvestilo

Iz Cerknice v Dolenje Jezero varno s kolesom

Desetletne želje občanov Cerknice so se z včerajšnjim slavnostnim odprtjem kolesarske steze, prav v Evropskem tednu mobilnosti, uresničile.  Župan Občine Cerknica Marko Rupar je  v družbi državnega sekretarja na Ministrstvu RS za infrastrukturo Aleša Miheliča in direktorja Notranjskega regijskega parka (NRP) Matevža Podjeda s simboličnim prerezom traku odprl novo kolesarsko stezo, ki povezuje Cerknico in Dolenje Jezero.

Skupna vrednost investicije znaša 631.000 evrov, Evropska unija in ministrstvo za infrastrukturo sta zagotovila slabih 100.000, preostanek je krila Občina Cerknica iz občinskega proračuna. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020.

Kot je uvodoma povedal državni sekretar, je v projekt Evropskega tedna mobilnosti vključenih 84 slovenskih občin, kolesarjenje in kolesarske steze pa so vse pomembnejše za povezovanje  krajev. Dodal je, da na ministrstvu v okviru državnega kolesarskega omrežja trenutno načrtujejo 500 kilometrov kolesarskih povezav. Po njegovih besedah bo kolesarska steza prispevala tudi v razvoju turizma v cerkniški občini.

»Želimo si razbremeniti Dolenje Jezero prometa, saj se je doslej dušilo v avtomobilski pločevini,« je dejal cerkniški župan Marko Rupar in dodal, da je dolgoročni cilj cerkniške občine kolesarska steza od Unca  do Bloške Police, torej od meje do meje občine.

Na poti proti Cerkniškemu jezeru so župana, državnega sekretarja in direktorja NRP pospremili predstavniki društev – Telesno-kulturnega društva Sovica, Športno-rekreativnega društva Žogica, Nogometnega kluba Cerknica, Ping pong kluba Rakek, domačih balinarskega in smučarskega kluba, pa tudi članov Notranjskega študentskega kluba ter Združenja šoferjev in avtomehanikov Cerknica. Ob poti so se ustavili tudi pri novi označevalni tabli Starih slik, novem parkomatu in novi popravljalnici koles.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja