Obvestilo

Iz Ljubljanice potegnili še tretji del hrastovega deblaka

Podvodni arheologi so na začetku tega tedna na Vrhniki iz Ljubljanice potegnili še tretji del doslej največjega in najbolje ohranjenega deblaka deblaka na slovenskih tleh. Spričo dragocenosti najdbe je delo potekalo zelo počasi, povedal Matej Draksler iz Zavoda za podvodno arheologijo. Tudi ta del bodo odpeljali na restavriranje v restavratorski center.

Pri dvigovanju deblaka iz vode je sodelovalo osem potapljačev v vodi in še kopica ljudi na kopnem, ki so konstrukcijo pripravili, jo spravili v vodo in nanjo namestili deblak. Vremenski pogoji so jim bili naklonjeni.

Dva devetmetrska dela deblaka so, kot smo že poročali, na kopno potegnili v drugem julijskem tednu, dolga sta devet metrov, skupaj s tretjim delom pa je to starodavno plovilo dolgo slabih 16 metrov. “Ker je dvakrat prelomljen, je možno, da bomo potem, ko ga bomo sestavili, pridobili še kakšen centimeter,” ocenjuje Draksler.

Odkritje bodo zdaj prepeljali v Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, kjer bo potekala primarna faza restavriranja. Na njegovo končno lokacijo – v doživljajsko razstavišče na Vrhniki, kjer bo predstavljenih več predmetov iz Ljubljanice – ga bodo prestavili že naslednje leto.

Blanka Markovič Kocen
Foto: David Badovinac

deblak2

Ne spreglejte

Tehniški muzej Slovenije: v novo sezono z razstavo Vse o zvoku

S 1. marcem bo Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki zopet odprl svoja vrata. …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja