Obvestilo

Izak Hribar in Rok Hribar v Berlinu med svetovno gasilsko elito

Minulo  soboto je v Berlinu potekal 9. Berlin Firefighter Stair Run, kjer so morali tekmovalci, premagati 770 stopnic v 39 nadstropjih.

Izak Hribar je zastopal PGD Žerovnica in Gasilsko zvezo Cerknico, tekmoval je v paru z Rokom Hribarjem iz Grosupljega. Posebnost tekme je, da se tekmuje v parih, tekmovalca sta tako morala startati in končati tekmo skupaj. Tekmovalo je 400 parov iz 13 držav Evrope in ZDA, Slovenijo so zastopali trije pari. Izak Hribar in Rok Hribar (Team Hribar) sta dosegla izjemno 16. mesto v konkurenci profesionalnih in prostovoljnih gasilcev, kar je daleč najboljša uvrstitev Slovenije na tem tekmovanju v devetletni zgodovini. Drugi par Slovenije je zasedel 19., tretji pa 348. mesto.

Manj kot osem minut za 39 nadstropij

Tekmuje se v popolni zaščitni gasilski opremi (protipožarna obleka, čevlji, izolirni dihalni aparat, maska, čelada), skupne teže preko 20 kilogramov. Tekmovalci morajo tako poleg vzdržljivosti pokazati tudi veliko moči in psihološke pripravljenosti. 

Tekmovala kot amaterja, premešela vrstni red med elitnimi gasilci

Izak in Rok sta startala ob 11:55, tekmovalci se v nadstropja poženejo na pol minute, na poti do vrha sta tako prehitela 10 parov. Profesionalci so startali v elitnem bloku na koncu tekmovanja, 20 najboljših ima zagotovljene najboljše pogoje (start na eno minuto). Team Hribar je s 16. mestom tako dokazal, da se s trdim delom da poseči med elito, kar jima prihodnje leto prinaša štart v elitnem boksu.

Ob tem se Izak zahvaljuje vsem, ki so ga spodbujali pri tem zahtevnem projektu, posebej pa Gasilski zvezi Cerknica in domačemu društvu iz Žerovnice. Naslednja preizkušnja, ki se je bo Izak udeležil, bo 13. julija na Češkem, kjer bo tekmoval v Fire Combat Challenge (najtežji dve minuti v gasilnem športu), še vedno pa stremi k cilju, da v letu 2019 postane prvi Slovenec, ki bo v isti sezoni premagal Fire Combat Challenge pod dvema minutama in odtekel maraton (42km) pod tremi urami.

Uredništvo NzN

Foto: osebni arhiv

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja