Obvestilo

Izak Hribar na najprestižnejšem gasilskem tekmovanju v Berlinu – 11. maja navijamo v živo!

Cerkničan Izak Hribar, ki ga mnogi poznamo kot dušo in srce Notranjskega tekaškega pokala in ustanovitelja Športnega društva Izišport, se z ekipo PGD Žerovnica v soboto,11. maja, podaja na tekmovanje v teku na stolpnico v središču Berlina na Alexanderplatzu. Gre za preizkušnjo dvojic, kjer morata oba tekmovalca hkrati startati in prečkati ciljno črto. »Prečkati je treba nekaj manj kot 800 stopnic oziroma 39 nadstropij. Tekmovanja se bom udeležil s sotekmovalcem Rokom Hribarjem, startala pa bova ob 11:55,« je pojasnil za spletni portal Novice z Notranjske. Gre za najprestižnejše gasilsko tekmovanje v Evropi, kjer bo kar 800 tekmovalcev z vsega sveta (iz 13 držav) tekmovalo v popolni gasilski opremi (izolirni dihalni aparat, protipožarna obleka, škornji, čelada), ki tehta dobrih 20 kilogramov. »Tekmovanja se bo udeležilo šest Slovencev. Najin cilj je uvrstitev okrog 30. mesta,« pravi Izak.

Priprave na eno najtežjih preizkušenj

Kot pove so priprave za tako tekmovanje zelo obsežne in kompleksne: »V svojem  primeru bi izpostavil največ bazičnega (osnovnega) treninga teka – mesečno prek 200 kilometrov, veliko treningov moči in seveda treninge z gasilsko opremo pod dihalnim aparatom. Dihanje je v tem primeru izredno oteženo, saj telo dobiva zelo suh zrak prek izolirnega dihalnega aparata. Poleg vzdržljivosti, moči, eksplozivnosti in hitrosti izpostavljam še psiho, ki je v tako težkih preizkušnjah zelo pomembna.«

Tek na stolpnico v gasilski opremi, fire combat challenge in maraton v isti sezoni

»Kot sem že omenil, je moja osnova tek. Letos sem se tako tudi že udeležil polmaratona v Istri, Kraškega maratona in tekov za Notranjski tekaški pokal ebm-papst. V lanski sezoni sem sicer na podobni tekmi na stolpnico v Zagrebu osvojil 2. mesto,« pojasnjuje sogovornik, ki se bo v tej sezoni poleg tekov na stolpnice udeležil tudi več tekem v Fire Combat Challenge (tako imenovani najtežji dve minuti v gasilstvu), poleg tega pa bo oktobra v Ljubljani odtekel 42km. »Postati želim prvi Slovenec, ki bo tako Fire Combat Challenge opravil pod magično mejo dveh minut in tudi odtekel maraton (42km) pod tremi urami, in to v isti sezoni,« poudarja Izak in se za podporo in pomoč pri svojih ciljih zahvaljuje PGD Žerovnica in GZ Cerknica.

Prenos v živo si boste na dan tekmovanja lahko ogledali na Izakovem FB profilu: Izak Hribar. Ne zamudite!

Izak Hribar / Blanka Markovič Kocen

Foto: osebni arhiv I. H.

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja