Obvestilo

Izgradnja vodovoda – letošnja največja pivška investicija

Pivški svetniki so na četrtkovi seji potrdili predlog proračuna v višini 11,2 mio eur.  Največ sredstev bodo namenili projektu oskrbe s pitno vodo, ki ga izvajajo skupaj z Občino Postojna.

»Skupna vrednost projekta je prek 30 milijonov evrov, za  izvedbo načrtujemo dve leti, torej zaključek v letu 2018,« nam je povedala Mihaela Smrdel, direktorica občinske uprave in med preostalimi projekti navedla še dokončanje izvedbe infrastrukture  v naselju Kal,  katere del so opravili že lani. Po njenih besedah gre za projekt, ki ga načrtujejo v sodelovanju z direkcijo za ceste.

»V načrtu imamo digitalizacijo  kinodvorane v Krpanovem domu, kjer bomo vzpostavili tudi mrežni podjetniški inkubator. Načrtujemo še nekaj manjših projektov, predvsem na področju turistične infrastrukture  na območju krajinskega parka,« še dodaja Smrdelova.

V Pivki v tem proračunskem letu načrtujejo še priprave projektov za sanacijo mostu čez reko Reko pri Suhorju in na področju cestne infrastrukture.  Direktorica občinske uprave poudarja, da je letos poudarek predvsem na pripravi projektov:  »Če nam bo uspelo zagotoviti  sredstva, načrtujemo izvedbo kanalizacije  v naseljih Selce, Trnje in  Klenik.«

Letošnji proračun je  po njenih besedah nekoliko nižji kot v preteklem letu, ko so imeli zares ekstremno črpanje evropskih sredstev za projekte, vendar uravnotežen. »Ne gre pa zanemariti, da bo glavnina sredstev, ki so namenjena investicijam, in kadrovska angažiranost  občinske uprave namenjena izgradnji vodovoda.  Po višini sredstev gre za projekt, kakršnega še nismo izvajali. Delež občine v njem znaša kar 16 milijonov evrov in bo potrebno veliko lastnih finančnih virov  ter kadrovskega angažiranja,« pravi sogovornica. »Vodovod se namreč izvaja po celotni občini. Z javnim vodovodom bomo pokrili vsa naselja v občini,  predvidena je tudi izgradnja vodovoda na Bujah.«

Blanka Markovič Kocen

Na fotografiji Vodarna Malni, ki se bo obnavljala v sklopu obnove vodovoda (arhiv občine)

 

 

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja