Obvestilo

Izjemen dokumentarec ohranja spomin na furmanstvo

V Postojni so včeraj premierno predstavili dokumentarni film o furmanstvu. Prvega od dveh filmov, ki jih bodo v Studiu Proteus Postojna posneli v okviru projekta Ohranjanje dediščine furmanstva ob cesarski cesti Dunaj-Trst s poudarkom na območju občine Postojna, sofinanciranega iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Do zadnjega kotička napolnjena dvorana postojnskega kulturnega doma je med drugim dokaz, da je furmanstvo, čeprav danes že izumrla dejavnost, še kako pomemben del kulturne in tehniške dediščine krajev Primorsko-notranjske regije, s katero so bili povezani številni prebivalci teh krajev. In ustvarjalci nas s prikazanim niso pustili hladne, saj film prikazuje kraje, ki so nam dobro poznani, poleg furmanske dediščine pa oživlja spomin na povezane dejavnosti, obrti in poklice, ki jih danes skoraj ne poznamo več, nekoč pa so bili del vsakdana. Furmanstvo je bilo namreč  ena od najpomembnejših dejavnosti, s katero so se ukvarjali prebivalci ob stari cesarski cesti Dunaj-Trst in je posledično prispevalo k razvoju drugih dejavnosti, kot so lesna industrija, gostinstvo in druge.

Dokumentarec o furmanstvu je nedvomno presežek prav tako odličnih šestih filmov o starih Postojnčanih, ki so prav tako nastali v Studiu Proteus in so v zadnjih mesecih in letih pritegnili pozornost Postojnčanov in tudi okoličanov. Kot so na premieri poudarjali ustvarjalci, je bilo snemanje filma na terenu pravi izziv in čudovita izkušnja, predvsem zaradi odlične ekipe, v kateri so vsi ves čas stali drug drugemu ob strani.

V ekipi dokumentarnega filma so scenaristu in režiserju stali ob strani Dušan Milavec, režiser; Manuel Tomšič, snemalec in montažer; Neja Kalan, grafika;  Nevenka Burger, organizacija snemanja na terenu: Alenka Furlan Čadež, odgovorna urednica; produkcija: TV Studio Proteus; producent: Ernest Zakarija-Neto. V partnerstvu so se povezali podjetje Studio Proteus ter Občina Postojna ter nosilec projekta društvo Kolut.

Dediščina furmanstva je prvi dokumentarni film v Operaciji Ohranjanje dediščine furmanstva ob cesarski cesti Dunaj-Trst s poudarkom na območju občine Postojna. »Lani decembra smo pričeli z izvajanjem projekta, ki smo ga uspešno prijavili na razpis Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Vključuje tudi produkcijo dveh dokumentarnih filmov, ki bosta obravnavala furmanstvo in z njim povezane dejavnosti na območju Postojne in okolice: Pivke in Ilirske Bistrice,« je povedala odgovorna urednica Studia Proteus Alenka Furlan Čadež.  Celoten projekt je vreden 66.500 evrov, projekt pa bo sofinanciran z dobrimi 48.000 evri. »Izvedba projekta bo omogočila dokumentiranje pomembne kulturne dediščine na območju regije in bo vključila celotno področje občin Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica. Dokumentiranje bo osnovano na obstoječih in dostopnih dokumentih ter pričanju še živečih prebivalcev,« je dodala Furlan Čadeževa.

Po postojnski premieri bosta v tem tednu projekciji še v Pivki in Ilirski Bistrici, projekt pa se zaključuje novembra. Dotlej bo predstavljen tudi drugi film o furmanstvu.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja