Obvestilo

Izjemnost in čarobnost muzikala Veronika Deseniška

Začela se je nova sezona gledališkega abonmaja Kulturnega doma Postojna. Prva predstava v njegovem okviru je bil muzikal Veronika Deseniška, ki so si ga abonenti ogledali  v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Postojna – V zgodbi izpod peresa pisca, novinarja in igralca Janeza Usenika gledalci spremljajo ljubezensko pripoved nesrečno poročenega Friderika II. Celjskega in karizmatične plemkinje nižjega rodu Veronike Deseniške. Po naključnem srečanju med njima vzklije simpatija, ki vztrajno raste. Friderikovi ženi Elizabeti Frankopanski njuna ljubezenska vez ne ostane tuja in Veroniko vzame v seboj na dvor kot svojo pomočnico. Ker ji dekle vse bolj prevzema pozornost moža, se Elizabeta zateče k strupu. Veroniki da na razpolago dve čaši, kjer je ena varna, po zaužitju druge pa se ne zbudiš več. Veronika sprejme pogoje in spije eno tekočino, Elizabeta pa sprazni drugo čašo. Usoda je tako hotela, da Elizabeta umre in njena smrt razbesni njeno družino, s katero je celjski grof Herman II. že tako v napetih odnosih. Veroniko obtoži čarovništva, a jo po čutnem in hrepenečem zagovoru oprostijo sodbe. Herman vztraja naprej in od Veronike izsili priznanje krivde, saj bo le tako rešila Desenice in njene prebivalce gotovega uničenja. S podpisom si zapečati usodo in niti Friderik ji ne more pomagati. Roka viteza Jošta jo utopi.

Zgodba o Veroniki Deseniški je pravzaprav slovenska zgodba o Romeu in Juliji in upravičeno spada med največje slovenske epe. Gledalci so uživali v dve in polurni stvaritvi, ki je postregla z izjemno glasbo, vrhunskimi vokali in čutno igro vseh nastopajočih. Dodano vrednost so dodale še plesne koreografije, izbira luči, oder v dveh nivojih in 3D video projekcije v ozadju.

Veronika in Friderik sta se z močjo ljubezni uprla staršem, oblasti in moralnim zapovedim. Z ljubeznijo, ki je bila močnejša od strahu in smrti. Samo takšna je prava in nam daje novega upanja. Slednjega se je oprijel tudi užaloščeni Friderik in dal mesto Celje zgraditi kot spomenik njuni ljubezni.

Veronika Deseniška je žrtvovala svoje življenje kot kazen za svojo iskreno in čisto ljubezen, zaradi česar je še danes zapisana v slovenskih srcih. Veronikina ljubezen je skozi izjemen vokal Eve Černe z vsako skladbo pridobivala na moči, iskrenosti in prepričljivosti. S Klemnom Bunderlo v vlogi Friderika sta ustvarila obenem čudovit in pretresljiv nastop in nas popeljala v njuno ljubezensko tragedijo, ki je upravičeno doživela stoječe ovacije.

Besedilo in foto: Maja Batagelj

veronika-deseniska4

veronika-deseniska2

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja