Obvestilo

J. Levec: Če bomo držali skupaj, bomo premagali vse ovire

V Loški dolini so s slavnostno sejo danes zaznamovali občinski praznik, ki so ga že dopoldne okronali z odprtjem obvoznice, na katero so čakali polnih 12 let in bo močno razbremenila promet skozi dolino. Osrednji del slavnostne seje pa je bila poselitev občinskih priznanj tistim, ki s svojim delom presegajo povprečje.

Kot je uvodoma dejal podžupan Jakob Levec (na sliki), ki je nadomeščal zaradi bolezni odsotnega župana Janeza Komidarja,  je leto v Loški dolini zaznamovalo nekaj pomembnih dosežkov, med njimi  poleg današnjega odprtja ceste, ki jo je v celoti financirala občina sama,  tudi vzpostavitev medgeneracijskega centra,  ki se je izkazal kot zelo dobrodošel v teh krajih.

LD-podžupan

Vincenc Avsec z županovim priznanjem za skrb za varnost v prometu

»Slovenci imamo radi, da je krivec nekdo drug in nikoli mi sami. Odvadili pa smo se potrpeti in počakati,« je med drugim dejal podžupan Levec. »Tudi v naši občini smo se nalezli godrnjanja in splošnega nezadovoljstva, toda če bomo še naprej tako držali skupaj, bomo v Loški dolini premagali vse ovire.«

V Občini Loška dolina so županovo priznanje letos podelili Vincencu Avscu za aktivno prostovoljstvo v društvu Zveze šoferjev in avtomehanikov Cerknica, kjer se še posebej zavzema za povečanje prometne varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu. »In prav zaradi izredne skrbi za naše osnovnošolce, organiziranja in sodelovanja v akciji  označevanja stopinj varne šolske poti in izvedbe letošnje akcije varna pot v šolo in domov je letošnje županovo priznanje namenjeno gospodu Vincencu Avscu,« so zapisali v obrazložitvi.

Podjetje Webo – županovo priznanje za pomoč ob poplavah 2014

 Županovo priznanje  so podelili tudi podjetju Webo, ustanovljenem v Ljubljani, ki je v letu 2014, ko se je Loška dolina  soočala z izrednimi poplavnimi razmerami in je voda ogrožala večje število stanovanjskih in gospodarskih objektov in je domačim gasilskim enotam že skoraj pričelo zmanjkovati zmogljive opreme za črpanje vode iz prostorov, takoj priskočilo na pomoč. Z dobavo dveh zmogljivih potopnih črpalk »Žolna« so naši gasilci lažje reševali poplavljene objekte in preprečevali nastanek še večjih škod na premoženju občanov.

Za festival Plavajoči grad županovo priznanje Matiji Solcetu

Priznanje župana je prejel Matija Solce za organizacijo mednarodnega festivala »Plavajoči grad«. Konec avgusta je Loško dolino obiskalo več kot 300 različnih umetnikov in 6000 obiskovalcev. Matija Solce je v sklopu festivala Plavajoči grad s svojo ekipo v enem tednu pripravil več kot sto različnih nastopov in prireditev, prebudil občino in jo tudi scensko spremenil v pravi pravljični svet. »S sodelovanjem z domačini in obilno pomočjo ekipe prostovoljcev je kljub skromnim sredstvom dokazal, da tudi pri nas lahko organiziramo odmevne dogodke. Velik odziv na festival je glas o dogajanju v dolini ponesel po vsej Sloveniji in širše,« so zapisali v obrazložitvi. Plavajoči grad je bil brez dvoma ena največjih in najbolje obiskanih prireditev v občini.

Srebrni in bronasti grb Pogorilićevi in Žnidaršiču

 Srebrni grb Občine Loška dolina je za kulturno-raziskovalni prispevek v Občini Loška dolina  prejela Anđelka Pogorilić, ki je več let raziskovala bibliografijo pesnice Maričke Žnidaršič, slovenske pesnice in novinarke, in svoje raziskovalne ugotovitve v letu 2014 strnila v publikaciji »Prispevek k bibliografiji Maričke Žnidaršič ob stoletnici rojstva 1914-2014«. Izdana publikacija je nedvoumno pustila svoj pečat k boljši prepoznavnosti naše starotrške pesnice, kar pa je vsekakor velik strokovni in promocijski prispevek tudi k prepoznavnosti krajev v občini Loška dolina v širšem slovenskem prostoru in tudi v strokovni – kulturniški javnosti. Pomembno vlogo ima tudi pri čezmejnem sodelovanju, saj v zadnjih letih veliko prispeva k predstavljanju delovanja kulturnih delavcev iz njene rodne čabranske občine v okviru priprave dogodkov kot so predstavitve knjižnih dosežkov Matice Hrvatske v Loški dolini.

Za ažurno in poglobljeno obveščanje o dogodkih je bronasti grb Občine Loška dolina prejel Mario Žnidaršič, ki na skoraj da vsaki prireditvi s svojim fotoaparatom v objektiv ujame dogodke in jih deli na spletnem družbenem omrežju Facebook. Nanj se obračajo tudi lokalni in državni mediji, saj vedo, da je dober in kredibilen vir informacij. Mario je zato velik promotor Loške doline in njenih ljudi, brez njega bi se informacije porazgubile, njegov Facebook profil pa je najbolj točen vir informacij.

Občinsko proslavo, ki je potekala v Kulturnem domu v starem trgu pri Ložu, so z glasbo popestrile učenke glasbene šole Frana Gerbiča iz Cerknice in Mešani pevski zbor Sveti Jurij (na sliki), ki je tokrat prvič nastopil na občinski prireditvi.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Borut Kraševec, B. M. K.

LD-MePZ

 

 

 

 

 

 

 

Ne spreglejte

Naziv častnega občana Pivke letos Ernestu Margonu

Občina Pivka je včeraj praznovala  svoj praznik v spomin na 9. maj leta 1869, ko …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja