Obvestilo

Janez Janša: Osamosvojili smo se, ne pa tudi osvobodili

V Jožefovi dvorani Doma Marije in Marte v Logatcu je sinoči potekala javna tribuna z Janezom Janšo, ki je v pogovoru z Božem Predaličem predstavil tudi svoje najnovejše knjige.

Vodjo opozicije je v Logatec povabil  občinski odbor SDS, veliko zanimanje za dogodek pa je potrdila do zadnjega kotička polna dvorana, ki je pozorno prisluhnila Janševi pripovedi, ki ni bila zgolj predstavitev knjig, temveč tudi razkrivanje nekaterih dejstev, ki so širši javnosti manj znana.

Janša je v zadnjem času napisal kar pet knjig, saj je bilo, kot je povedal, pisanje nekaj časa njegov kruh. Uvodoma je pojasnil, da so bile dopolnitve knjig Premiki in Okopi potrebne iz vsebinskih razlogov, saj so na dan prišla nekatera nova dejstva.

»Lansko in letošnje leto se zaključujejo nekatere obletnice, ki zadevajo osamosvojitev Slovenije, kjer pa vse bolj dozoreva spoznanje, da stvari danes niso nič drugačne kot pred osamosvojitvijo. Osamosvojili smo se, ne pa tudi osvobodili,« je dejal Janša in opozoril, da se srečujemo z enakimi problemi kot pred 20 leti, da stopicamo na mestu ali pa celo nazadujemo. »Njiva ni bila počiščena, preden smo posejali seme, zato je zraslo preveč plevela.«

Ob predstavitvi knjige Za kulturo življenja je avtor med drugim spregovoril o vzrokih za razkol v slovenskem narodu in spravi kot travmi, ki bo odprta, dokler ne bomo sposobni pokopati vseh ljudi, ne da bi bilo treba zato spreminjati zakone.

Ob Beli knjigi slovenske osamosvojitve, ki je zbornik dokumentov o osamosvajanju Slovenije, je Janša opomnil, da mladi  dobivajo izkrivljene informacije, kot na primer to, da se je naša država osamosvajala z odhodom slovenskih komunistov s 14. kongresa, ki je, na drugi strani, edini sprejel nekatere pomembne sklepe.  Janša je podrobno opisal razorožitev Teritorialne obrambe Republike Slovenije maja 1990 in v nadaljevanju med drugim poudaril, da je bil slovenski narod glede osamosvojitve enoten, kar je dokazljivo, politika pa ne. »Slovenski politiki so v državi, ki so ji nasprotovali, doživeli veliko promocijo, le Dušan Semolič je še vedno predsednik istega sindikata.«

Kot zadnjo je Janša predstavil knjigo Noriško kraljestvo, zgodovinski roman, ki nas skozi zgodbo dečka Lana popelje v čas 200 let pred Kristusom, predstavi tedanje šege in navade ter poudarja, da Slovenci nismo potomci Slovanov. Knjiga naj bi vzbudila zanimanje za tisti del zgodovine, ki se je odvijal na našem ozemlju, a večina Slovencev o njem ne ve ničesar. »Del naših korenin je staroselskih,« je poudaril Janša, ki je ob koncu predstavitve in pred razpravo napovedal drugi del Noriškega kraljestva.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Janša v Logatcu-Ladka

Gosta in prisotne je uvodoma pozdravila predsednica logaškega odbora SDS Ladislava Furlan.

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja