Obvestilo

Janez Komidar: V današnjem času bolj štejejo dejanja kot besede

V Občini Loška dolina so s podelitvijo priznanj in kulturno prireditvijo sinoči zaznamovali občinski praznik v spomin na eno prvih partizanskih akcij na Notranjskem.  Slavnostni govornik, župan Loške doline Janez Komidar, je v uvodnem nagovoru med drugim spomnil na nekatere pomembnejše investicije, ki so jih v Loški dolini izpeljali izključno z lastnimi sredstvi, in pograjal državo, da nima posluha za podeželje.

Stari trg pri Ložu – »Na tem območju je skozi stoletja živela močna skupnost, ki se tudi danes uspešno odziva na izzive časa,« je uvodoma dejal Komidar in dodal, da v občini ohranjajo visoko raven investicijske dejavnosti. »V današnjem času bolj štejejo dejanja kot besede,« je poudaril župan.

Prireditev, ki jo je povezoval Borut Kraševec, je bila prepletena s kulturnimi vložki, poleg domačega pevskega zbora so jih tkali tudi otroci iz Vrtca Polhek in z Osnovne šole heroja Janeza Hribarja.

Med nagrajenci tudi komaj sedemletni harmonikar

Vrhunec prireditve je bila podelitev občinskih priznanj, ki so jo začeli z razglasitvijo tistih, ki so že bila podeljena,  to so priznanja najboljšim učencem oz. letos izključno učenkam osnovne šole, ki so v vseh devetih letih dosegle najvišje ocene.

Priznanje župana občine Loška dolina je prejel Miha Razdrih Za prispevek na področju kulture v občini, kjer in tudi izven nje je poznan kot TV voditelj na TV Oron, novinar, tudi snemalec na terenu, voditelj raznih prireditev za katere tudi sam pripravlja scenarije, stand-up komik, prostovoljec. Iz vseh naštetih dejavnosti pa posebej izstopa njegovo delo v letošnji programski ekipi festivala Plavajoči grad, saj ga je opravljal kot prostovoljec.

Največ simpatij med nagrajenci je gotovo požel najmlajši občinski nagrajenec v zgodovini Občine Loška dolina, Žiga Sterle, ki si je priznanje prislužil za izjemen dosežek na državnem tekmovanju v diatonični  harmoniki.

V obrazložitvi je zapisano: »Žiga je pokazal svoj glasbeni talent že kot 4-letni otrok.  Staršem ni bilo težko prepoznati njegovega talenta in so ga pri komaj petih letih vpisali v šolo diatonične harmonike k priznanemu narodno-zabavnemu glasbeniku Roku Žlindri. Po nekaj mesecih učenja je že prvič javno nastopil – na zaključni šolski prireditvi v dvorani OŠ Stari trg je s harmoniko spremljal vrtčevski pevski zbor. Letos pa se je Žiga udeležil dvodnevnega Državnega tekmovanja v diatonični harmoniki, ki ga je v Podčetrtku organizirala Zveza diatonične harmonike Slovenije. Ker pa ne obstaja kategorija za najmlajše starostne skupine, je moral 7-letni Žiga kot najmlajši tekmovalec nastopiti v kategoriji do 11 let. Pred polno dvorano občinstva je odlično zaigral kombinacijo Slakove instrumentalne in Miheličeve ponarodele polke ter za njegovo starost izjemno zahteven tehnični valček »Ko harmonika zapoje«. S svojim nastopom je požel simpatije občinstva in 6-članske mednarodne strokovne komisije, ki je njegovo izvedbo ocenila z visokimi 95 točkami ter z Zlatim priznanjem. Dosežek vreden vseh pohval ter županovega priznanja.«

S srebrnim grbom Občine Loška dolina pa sta bila Za humanitarno dejavnost v Občini Loška dolina nagrajena Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Cerknica -Loška dolina-Bloke

Organizacija je na lokalnem območju prisotna že več kot 50 let in zadnjih 10 let zelo prizadevno opravlja svoje naloge, ki so ji bile zaupane s strani države. Njena aktivnost, tudi na področju prostovoljstva, odraža lajšanje socialne stiske občanov in si prizadeva, da pomaga slehernemu potrebnemu pomoči v občini. Organizacija se lahko tudi pohvali z uspehom na področju krvodajalstva, saj je že tretje leto na prvem mestu v Sloveniji po številu prebivalstva.  V letu 2014, ko so žled in poplave prizadele občane, je organizacija veliko prispevala, da je pomagala občanom, prizadetim v naravni nesreči.

Babna Polica – najlepše urejena vas v Loški dolini

Na osrednji prireditvi ob občinskem prazniku v Loški dolini so podelili tudi priznanja najlepše urejenim vasem. Ocenjevalna komisija, ki jo je vodila Nataša Mele, si je skrbno ogledala vseh 21 vasi in jih ocenila z ocenami od 5 do 10, za najlepše urejeno pa razglasila Babno Polico.  Za njo sta se uvrstila Babno Polje in Vrh, posebno priznanje pa so podelili zavodu Ars viva iz Podcerkve.

»Na preteklost smo ponosni, na sedanje izzive se odzivamo, v prihodnost gledamo optimistično,« je ob zaključku prireditve dejal župan Janez Komidar.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Mario Žnidaršič, Blanka Markovič Kocen

ld-vodilna

 

ld-miha

 

20161019_185401

20161019_181419

20161019_181059

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja