Obvestilo

Janez Slabe : likovnik, pesnik, glasbenik …

Ne samo odličen slikar, kipar, Janez Slabe je tudi  pesnik, ki svoje stvaritve uglasbi. Nekaj slednjih sta nam s prijateljem Andrejem Račičem  predstavila na odprtju likovne razstave, ki je bilo 3. septembra v Stekleni galeriji Športne dvorane Logatec. Po »korona pomladi« je to prva razstava Društva likovnikov v Stekleni dvorani. Sicer pa do sedaj niso »mirovali«, saj je društvo organiziralo tako Likovno kolonijo kot tudi Ex-Tempore 2020.

Obiskovalce, ki so  upoštevali vse ukrepe, ki jih priporočata stroka in vlada, je pozdravil predsednik logaškega društva likovnikov Janez Ovsec (na vodilni fotografiji) , potem pa predal besedo likovni kritičarki in umetnostni zgodovinarki Anamariji Stibilj Šajn.

Omenila je, da se je mladi Janez Slabe že v osnovni šoli udeleževal Petkovškove kolonije,  se občasno posvečal likovnemu ustvarjanju v srednji šoli. Pomemben mejnik v njegovem ustvarjanju je vključitev v skupino akvarelistov pod mentorstvom Petra Lazarevića.  Mednarodno priznanje za svoje delo pa je prejel na razstavi akvarela Castra (ogled kataloga na internetu).

Povedala je tudi: »Nadvse zanimivi so dialogi med mehkimi razlivanji in linijskimi poudarki, še posebej, ko kombinira akvarel s tušem in tako v svoje storitve vnaša duh japonskega slikarstva. V tovrstnih delih najbolj nazorno dokazuje, da je vešč risar, da mu risba predstavlja tako konstruktivni element kot pomemben element v dialogu med mehkimi, odprtimi barvnimi madeži in eksaktnimi linijskimi poudarki. To so slike, ki premorejo dvojnost, in prav ritem nasprotij vanje prinaša kontrast in napetost.«

Cerkniško jezero, Vipavski Križ, Piran, Benetke, Indija, rože, morje in planine, duhovito upodobljeni modreci  – za vse to boste prikrajšani, če vas pot do 28. septembra ne bo zanesla v Stekleno galerijo. Ogled možen od ponedeljka do petka od dveh do osmih popoldne.

Besedilo in slike: Brane Pevec

V pogovoru s kritičarko

 

Modrec

 

 

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja